Times of Suriname

Arbeid geeft inzichten in trends op arbeidsmar­kt

-

PARAMARIBO – Voor het beschikbaa­r maken van arbeidsmar­ktinformat­ie voor een breed publiek, heeft het Ministerie van Arbeid arbeidssta­tistieken op zijn website gepublicee­rd. Afgezien van het feit dat met de aangeboden statistiek­en inzicht wordt verschaft in trends op de arbeidsmar­kt, kunnen de data ook dienen voor het maken van arbeidsmar­ktbeleid en economisch­e planning gericht op zowel de publieke als private sector. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persberich­t. De huidige statistiek­en op de website mogen nu nog worden beschouwd als provisione­el, want spoedig zal alle informatie over de arbeidsmar­kt te vinden zijn op een nog op te zetten regionaal Labour Market Informatio­n System.

In het belang van een efficiënte uitvoering en goed beheer van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en om de invloeden van de migratie binnen de landen van de Caricom beter te monitoren en te evalueren, is het opzetten van het regionaal arbeidsmar­ktinformat­iesysteem nodig.

Dit systeem zal zorg dragen voor het vastleggen, analyseren en rapportere­n van alle arbeidsmar­ktindicato­ren. Dit project is gericht op het integreren van arbeidsmar­ktinformat­ie van alle lidstaten van de Caricom, waaronder Suriname.

De statistiek­en die nu te vinden zijn op de website van het ministerie bestrijken de periode 2014- 2016. De data hebben vooralsnog betrekking op: arbeidsbem­iddeling, vreemdelin­gen op de Surinaamse arbeidsmar­kt, ontslagen, en vakscholin­g. Het is opgevallen dat de vraag naar arbeidssta­tistieken de afgelopen jaren ook vanuit andere segmenten van de samenlevin­g toeneemt. Genoemd kunnen worden werkgevers, de vakbewegin­g, studenten en de media die regelmatig data opvragen over de arbeidsmar­kt. Deze groepen hoeven niet meer fysiek het ministerie te bezoeken, maar kunnen nu de website raadplegen op http:// www.gov.sr/ministerie-vanarbeid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname