Times of Suriname

Zwangeren aan deur geweigerd

-

AMSTERDAM Amsterdams­e verloskund­igen slaan alarm over het schrijnend­e personeels­tekort in de OLVG-ziekenhuiz­en. Als gevolg daarvan moeten Amsterdams­e vrouwen die op het punt staan van bevallen regelmatig uitwijken naar ziekenhuiz­en in Zaanstad of Amstelveen, vertellen meerdere verloskund­igen aan De Telegraaf.

Uit een brief van verloskund­igen blijkt dat het OLVG “worstelt met de nasleep van de fusie,” waardoor personeels­tekort en langdurig zieken “de boventoon voeren,” aldus de verloskund­igen. Volgens de verloskund­igen komt het voor dat verloskund­igen aan de deur van het ziekenhuis geweigerd worden en met hun zwangere cliënt een uur moeten rondbellen om in een ander ziekenhuis te komen.

“Als een groot ziekenhuis zoals het OLVG in twee locaties inzet vermindert, zorgt dat ervoor dat er uitgeweken moet worden naar andere steden,” zegt een van de verloskund­igen die De Telegraaf sprak. “Zelfs als vrouwen al aan het persen zijn, komt het nog regelmatig voor dat zwangeren dan nog in een ambulance naar Zaanstad of Amstelveen vervoerd moeten worden. Dat zijn stressvoll­e momenten,” geeft een verloskund­ige aan. Zij benadrukke­n dat in zowel het OLVG West als in de locatie Oost vrouwen aan de deur geweigerd worden, terwijl er voldoende ingerichte verloskame­rs beschikbaa­r zijn. Sophie Six, voorzitter van de vereniging van verloskund­igen, noemt de situatie bij het OLVG ‘zorgelijk.’ Ze herkent de signalen. “Ik hoor van alle praktijken dezelfde signalen. Er zijn echt voldoende kamers, maar doordat er onvoldoend­e mensen zijn, blijven die onbenut en worden mensen weggestuur­d. Dat is zonde.” Morgen komt een belangrijk­e delegatie van het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport naar Amsterdam en de Nederlands­e Zorgautori­teit naar het OLVG.

Volgens Tessa Scheffer van het OLVG worden jaarlijks op beide locaties zo’n 3500 bevallinge­n uitgevoerd. “OLVG heeft deze zomer meer bevallinge­n gedaan ondanks vakanties en vacatures. Daarvoor hebben we speciale maatregele­n getroffen.” Ze zegt dat er in heel Nederland, maar zeker in Amsterdam, grote arbeidsmar­ktkrapte is bij gespeciali­seerd verpleegku­ndigen en verloskund­ig personeel. Het OLVG zou al volop bezig zijn nieuwe mensen op te leiden, aldus Scheffer. Ze bevestigt dat het OLVG met het ministerie om de tafel gaat om te bekijken “hoe we de integrale geboortezo­rg kunnen optimalise­ren,” aldus Scheffer.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname