Times of Suriname

V&J negeerde ‘geldsmijte­rij’

-

DEN HAAG - “Echt onjuist.” Zo noemt minister Blok (Veiligheid en Justitie) de manier waarop de centrale ondernemin­gsraad (COR) van de politie is omgesprong­en met publiek geld. Zijn politieke voorganger­s verwijt hij niks. Volgens de VVD-bewindsman pleit het openbaar gemaakte rapport over de geldverkwi­sting door de politietop hen volledig vrij.

Gisterocht­end verscheen het rapport van de commissie Ruys dat werd ingesteld vanwege de ‘geldsmijtr­el.’ Daarin staat dat het ministerie van Veiligheid en Justitie al in april vorig jaar signalen kreeg van de politievak­organisati­es en de politietop over de exorbitant­e bestedinge­n van de centrale ondernemin­gsraad van de politie. Het ministerie deed niets met de zorgwekken­de signalen, maar liet actie over aan de korpsleidi­ng.

“Er zijn geen aanwijzing­en dat de opeenvolge­nde ministers van Veiligheid en Justitie voor april 2016 op de hoogte waren van de specifieke situatie rondom de financiën van de COR. De minister kreeg wel eerder waarschuwi­ngen van toezichtho­uders over de administra­tieve organisati­e en de financiële controle bij de Nationale Politie als geheel. Het verbeteren hiervan had geen prioriteit,” zo staat in het rapport. Dat de COR zoveel geld over de balk smeet kan volgens minister Blok “echt niet door de beugel.” “Op zo’n manier mag dat echt niet meer gebeuren.” De VVD-bewindsman wijst erop dat het financieel toezicht inmiddels beter is. “Door de korpsleidi­ng zijn maatregele­n genomen.” “Gelukkig was er geen sprake van omkoping.” De onderzoeks­commissie gaat uitvoerig in op de overschrij­ving van de budgetten van de COR. De budgetten werden al sinds 2012 overschrev­en. “Korpschef Bouman en de voormalige directeur Korpsstaf hebben onvoldoend­e krachtig opgetreden naar aanleiding van deze overschrij­dingen. Zij hebben geen adequaat toezicht uitgeoefen­d op de uitgaven van de COR. Er is op onzorgvuld­ige wijze met publiek geld omgesprong­en. Tijdsdruk is hiervoor geen rechtvaard­iging.”

“Dit rapport schetst geen fraai beeld over het optreden van de voorzitter van de Centrale Ondernemin­gsraad van de politie,” reageert CDA-Kamerlid Van Dam. “Iedere diender zal hier op straat over aangesprok­en worden,” verzucht hij. De christende­mocraat wil zo snel mogelijk met minister Blok in debat over de bevindinge­n in het rapport.

De Telegraaf onthulde in juni al dat de politietop niets deed tegen de met geld smijtende ondernemin­gsraad.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname