Times of Suriname

Provincies in verzet tegen Lelystad Airport

-

LELYSTAD - Bezorgde inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland hebben gistermidd­ag meer dan 80.000 protesthan­dtekeninge­n tegen de geplande vliegroute­s voor Lelystad Airport aan de Tweede Kamer aangeboden.

Ook in Flevoland en Drenthe is verzet tegen het voorgenome­n laagvliege­n van en naar Lelystad over gemeenten en natuurgebi­eden.

“We voelen ons niet serieus genomen, genegeerd zelfs,” zei Gea de Wit-Verwey die namens de gezamenlij­ke actiegroep­en meerdere petities aanbood. De Tweede Kamercommi­ssie voor Infrastruc­tuur praat volgende week over de plannen van staatssecr­etaris Sharon Dijksma.

Lelystad Airport moet het vakantievl­iegverkeer van Schiphol vanaf 2019 overnemen. Die plannen waren allang bekend, maar pas in juni van dit jaar bleek dat vliegtuige­n vanaf Lelystad voorlopig niet in het hogere luchtruim mogen vliegen. Pas na de herindelin­g van het nationale luchtruim in 2023 is daar mogelijk ruimte voor. Noord- en Oost-Nederland reageerden ontzet.

De provincieb­esturen van Overijssel en Flevoland overlegden al met Dijksma, maar zij wil pas inhoudelij­k reageren als de in juli aangevraag­de second opinion van het Britse luchtvaart­adviesbure­au Helios klaar is. Dat zal naar verwachtin­g deze week zijn. Ondertusse­n heeft haar ministerie wel zes informatie­avonden voor bezorgde burgers georganise­erd in Friesland, Overijssel en Gelderland. Maandag is de eerste bijeenkoms­t in Dalfsen.

Overheden, inwoners, bedrijven en natuur- en milieuorga­nisaties vrezen lawaai, luchtvervu­iling en verstoring van de natuur op de Veluwe en in de Weerribben. Luchtvaart­centrum Teuge bij Apeldoorn zou de in juni gepresente­erde laagvliegr­outes niet overleven. Luchtvaart­experts ontwierpen een andere mogelijke aanvliegro­ute, waar Teuge en de provincieb­esturen mee kunnen leven. Maar de uitgestrek­te gemeenten Ede en Barneveld niet, want de nieuwe route voert dwars over hun grondgebie­d. Zij hebben daartegen al protest aangeteken­d. De politiek zit nog met veel vragen. Zo vragen onder meer VVD en CDA zich af of alle varianten voor de vliegroute­s zijn bekeken. Ook willen partijen weten of de nationale herindelin­g van het luchtruim niet kan worden versneld. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname