Times of Suriname

Manchester City heeft de duurste kern

-

VOETBAL - Manchester City heeft de duurste spelersker­n ooit. Om de huidige groep samen te stellen spendeerde de Engelse club 853 miljoen euro volgens het Zwitsers onderzoeks­bureau CIES. Drie miljoen meer dan die andere ‘big spender’, PSG, met het toekomstig­e transferbe­drag van Kylian Mbappé (180 miljoen euro) inbegrepen. De top 25 kleurt voor de helft Engels. De macht van het astronomis­ch tv-contract.

In de schaduw van de miljoenent­ransfers van Neymar (222 miljoen) en Mbappé verpulverd­e ook Man City deze zomer Engelse records. De club tastte diep in de portefeuil­le om zijn wankele verdedigin­g te versterken: met linksback Benjamin Mendy (Monaco) en rechtsback Kyle Walker (Tottenham) als duurste aanwinsten en bedragen boven de 50 miljoen euro. Dat de Engelse club fors betaalt aan verdediger­s, is stilaan een gewoonte. In de top vijf van de duurste achterspel­ers bezet City vier van de vijf plaatsen. David Luiz, voor 50 miljoen van Chelsea naar PSG in 2014, is de enige niet ‘sky blue’ in de lijst, vervolledi­gd met Stones en Mangala. Met een investerin­g van 144 miljoen in drie vleugelver­dedigers - ook Danilo werd voor 30 miljoen weggeplukt bij Real - hoopte City zijn defensieve problemen op te lossen. De goedkoopst­e aangekocht­e speler in zijn kern is een Belg, zijn duurste ook: Vincent Kompany (8,5 miljoen euro) en daarnaast Kevin De Bruyne (76 miljoen).

Met 246 miljoen euro verbrak City zijn eigen uitgaverec­ord uit 2015. Geen probleem met een jaaromzet van 450 miljoen euro. City kan de uitgaven netjes over jaren spreiden. Het totale kostenplaa­tje van de huidige kern, inclusief overbodige spelers, bedraagt 853 miljoen euro, zo berekende CIES. Het miljard is in zicht. Daarmee heeft City de duurste kern in Europa. Zonder enige garantie op sportieve successen, in eigen land en in de continenta­le competitie­s. Enkel de kern van PSG komt, de transferso­m van Mbappé al inbegrepen, in de buurt van die van de Citizens. Manchester United (784 miljoen), Chelsea (644 miljoen), Barcelona (628 miljoen), Real Madrid (497 miljoen), Juventus (470 miljoen), Liverpool (437 miljoen), Arsenal (416 miljoen) en Tottenham (361 miljoen) vormen de top tien.

Omdat de 20 Premier Leagueclub­s per seizoen 2,3 miljard aan tv-geld mogen verdelen, is het logisch dat ze ook fors kunnen spenderen. (NS)

 ??  ?? Sadio Mané moet drie wedstrijde­n toekijken voor zijn overtredin­g op Manchester City-doelman Ederson. (Foto: Goal)
Sadio Mané moet drie wedstrijde­n toekijken voor zijn overtredin­g op Manchester City-doelman Ederson. (Foto: Goal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname