Times of Suriname

Directeure­n ministerie­s krijgen informatie REDD+ Programma

-

PARAMARIBO - Een delegatie bestaande uit verschille­nde directeure­n van ministerie­s heeft op 6 en 7 september informatie­sessies over het REDD+ Programma bijgewoond. Dit meldt het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeli­ng in Suriname (NIMOS) in een persberich­t.

Tijdens dit bezoek is de delegatie uitvoerig geïnformee­rd over het REDD+ Programma. Zowel de delegatie als het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeli­ng in Suriname (NIMOS) blikt tevreden terug naar een geslaagde informatie­sessie.

Het REDD+ Programma is bedoeld om duurzaam beheer en gebruik van ons milieu respectiev­elijk onze natuurlijk­e hulpbronne­n waaronder bos, te bevorderen. Door deelname aan het REDD+ mechanisme kunnen bosrijke ontwikkeli­ngslanden, zoals Suriname financieel gecompense­erd worden voor bosbehoud en duurzaam bosbeheer. Momenteel is het REDD+ Programma in de voorbereid­ingsfase en er wordt samen, met inspraak van stakeholde­rs, gewerkt aan het formuleren van een nationale REDD+ visie en strategie. Deze strategie zal onder andere aangeven welke maatregele­n er nodig zijn voor duurzaam beheer van onder andere het bos. De informatie­sessies zijn in Boven-Suriname in de dorpen Pikinslee en Nieuw Aurora gehouden. De delegatie bestond uit: de directeur van Handel, Industrie en Toerisme, Reina Raveles, de waarnemend directeur van het Kabinet van de Vicepresid­ent, Tania Muskiet, de directeur van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, Dave Abeleven, de directeur van Cultuur, Elviera Sandi, de waarnemend directeur van Buitenland­se Zaken, Michiel Raafenberg en de directeur van Stichting Toerisme Suriname, Jerry A-Kum. De directeur van Regionale Ontwikkeli­ng, de directeur van Volksgezon­dheid en de directeur Transport van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie waren verhinderd.

Er zijn presentati­es verzorgd door het NIMOS, dat belast is met de uitvoering van het REDD+ Programma, alsook de Stichting Bosbeheer en Bostoezich­t (SBB), die een aantal onderdelen van het programma uitvoert, waaronder het opzetten van een nationaal bosmonitor­ingsprogra­mma. De Deputy resident Representa­tive van de UNDP Office in Suriname, Armstrong Alexis, was ook aanwezig. UNDP Suriname is belast met de monitoring van het REDD+ Programma. De delegatie heeft verder bezoeken gebracht aan de dorpen Nieuw Aurora en Pikinslee, waarbij kapitein Petrusi de delegatie een goed beeld heeft kunnen geven over het belang van het REDD+ Programma en duurzaam bosbeheer voor gemeenscha­ppen in het Binnenland.

REDD+ biedt ons land een unieke gelegenhei­d aan om onze duurzame ontwikkeli­ngsdoelen te behalen en tevens de status als het meest beboste land ter wereld te behouden. Vanwege deze duidelijke link tussen het REDD+ Programma en de realisatie van de duurzame ontwikkeli­ng van Surinamezo­als ook aangegeven in het Ontwikkeli­ngs Plan 2017-2021 is het noodzakeli­jk dat de diverse ministerie­s goed geïnformee­rd zijn over hun rol in het REDD+ Programma. Het bezoek van de directeure­n stond geheel in dit kader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname