Times of Suriname

Noord-Korea dreigt Japan aan te vallen met kernbom

-

NOORD- KOREA - NoordKorea heeft opnieuw in zeer harde taal dreigement­en geuit richting buurland Japan. Op het staatsnieu­ws zegt het schiereila­nd ‘Japan te laten zinken met nucleaire wapens.’ Ook Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden in het bericht met kernbommen bedreigd. Japan noemt de uitspraken een extreme provocatie.

Volgens Noord-Korea hoeft Japan niet langer te bestaan. “Wat we zouden moeten doen, is de vier eilanden van de archipel laten zinken met de kernbom van Juche.” ‘Juche’ is de Noord-Koreanse staatsideo­logie.

De Japanse kabinetsch­ef Yoshihide Suga noemt de bedreiging­en niet alleen een provocatie, maar waarschuwt ook Noord-Korea voor de consequent­ies ervan. “Als zij deze koers doorzetten, raken zij geïsoleerd van de rest van de wereld. De internatio­nale gemeenscha­p moet vanuit de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties de druk opvoeren met sancties en overeenkom­sten, zodat NoordKorea dit beleid stopzet.” Japan werd eind-Augustus opnieuw aan de NoordKorea­anse dreiging herinnerd toen een proefraket over de provincie Hokkaido vloog.

Japan is niet het enige land dat door Noord-Korea wordt bedreigd. Het schiereila­nd roept ook op Amerika te reduceren ‘tot as en duisternis’ samen met de ZuidKoreaa­nse ‘honden en verraders.’ Zij moeten volgens het bericht allemaal met nucleaire wapens worden uitgeroeid. De recente Noord-Koreaanse kernproeve­n leiden tot grote spanningen en de internatio­nale gemeenscha­p treft het regime van Kim Jung-un met hardere economisch­e sancties. Zuid-Korea demonstree­rt deze week een nieuwe precisiera­ket die doelen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang kan treffen. Tegelijker­tijd overweegt de Zuid-Koreaanse regering de bevolking van zijn buurland te helpen met acht miljoen dollar aan humanitair­e hulp, te besteden via internatio­nale organisati­es als UNICEF. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei gisteren in een interview met CNN ‘erg gefrustree­rd’ te zijn door de ‘aanhoudend­e foute beslissing­en’ die Pyongyang in ogen neemt. Moon benadrukte evenwel niets te voelen voor de ontwikkeli­ng van een eigen kernwapena­rsenaal.

“Reageren op Noord-Korea door zelf te beschikken over kernwapens zal de vrede op het Koreaanse schiereila­nd niet bewaren,” zei de president “Het kan een nucleaire wapenrace in noordoost Azië tot gevolg hebben.” De president zei wel van plan te zijn de militaire capaciteit­en van zijn land te blijven ontwikkele­n. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname