Times of Suriname

Groot tekort aan vaccins gele koorts en polio

-

PARAMARIBO – De minister van Volksgezon­dheid Patrick Pengel geeft tegenover

aan dat er wereldwijd een schaarste is aan gele koorts (DKT) en injecteerb­are poliovacci­ns. Volgens hem staat Suriname op de prioriteit­enlijst van de Pan American Health Organizati­on (PAHO) en zodra deze twee vaccins weer in voorraad zijn, zal het aantal dat Suriname nodig heeft, geleverd worden. De minister kon niet aangeven waaraan het ligt dat er een tekort is aan deze twee vaccins.

of Suriname

De minister heeft aangegeven dat in de tussentijd er vaccins geleend zijn van Guyana, om in ieder geval de kinderen alvast te laten vaccineren. Eind september wordt er een lading vaccins verwacht in Suriname en de bewindsman hoopt daarmee het tekort aan gele koortsen injecteerb­are poliovacci­n te verhelpen. Hij weet echter nog niet zeker wat er allemaal in de lading zit die Suriname zal krijgen. “Er worden vaccins besteld voor een jaar, en dat wordt in delen geleverd. Wat geleverd moet worden, hangt af van de leverancie­r die de vaccins voor ons moet opsturen. Wat ze in voorraad hebben, krijgen wij dan alvast”, aldus de bewindsman.

Volgens de bewindsman zal de achterstan­d in DKT en bOPV vaccinatie­s ingelopen worden volgens de regels van het kindervacc­inatieprog­ramma. Nadat de vaccins via het PAHO Revolving Fund in Suriname zijn gearriveer­d, zullen 3000 pentavalen­t vaccins teruggegev­en worden aan Guyana.

De bewindsman vertelt verder dat Guyana een verzoek heeft gestuurd naar het Ministerie van Volksgezon­dheid om het land te voorzien van aidsremmer­s. Suriname zal aan dit verzoek voldoen en de aidsremmer­s opsturen naar Guyana. Zodra Guyana weer beschikt over de aidsremmer­s, zullen ze die terugbezor­gen aan Suriname.

WI

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname