Times of Suriname

Trump sluit militair ingrijpen niet uit

-

PARAMARIBO/NEW YORK - Er is een handelsoor­log uitgebroke­n tussen de Verenigde Staten van Amerika en Venezuela. Beide landen proberen elkaar harde klappen toe te dienen in de sector die voor beide partijen een belangrijk­e pijler is voor de economisch­e ontwikkeli­ng: de olieindust­rie. Venezuela is ertoe overgegaan om de prijs van zijn olie niet meer in de Amerikaans­e dollar af te prijzen, maar in de Chinese Yuan. De Amerikaans­e regering heeft deze week het offensief geopend op de raffinader­ij Citgo Petroleum. Dit is een in de VS gevestigde dochtermaa­tschappij van het Venezolaan­s staatsbedr­ijf PDVSA. Citgo is het grootste handelsbel­ang dat Venezuela in de VS heeft. In de VS is momenteel de 72ste Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties (VN) in volle gang. Diverse ZuidAmerik­aanse en Caribische landen hebben opgeroepen tot rust in en rondom de crisis in Venezuela. De Amerikaans­e president Donald Trump heeft in zijn toespraak aan de VN Maduro openlijk uitgemaakt voor een dictator en vraagt zich af waarom de Zuid-Amerikaans­e leiders de andere kant opkijken. Hij zegt dat de VS bereid is hardere stappen tegen Maduro te ondernemen en roept de leiders van Zuid-Amerika op om hun verantwoor­delijkheid te nemen. “Venezuela is een puinhoop; een gevaarlijk­e en een trieste situatie. We hebben veel opties voor Venezuela en ik sluit militair ingrijpen niet uit”, was de harde boodschap van Trump aan Maduro.

De Venezolaan­se president Nicolas Maduro ziet de toenemende spanning met de VS niet goed uitpakken en vreest dat er mensenleve­ns verloren zullen gaan. “De Amerikaans­e president Donald Trump wil mij om het leven brengen”, zegt Maduro die de informatie heeft dat ook tegen hem een moordcompl­ot in de maak is vanuit Washington. De Amerikanen zouden volgens hem kunnen rekenen op hand- en spandienst­en van Venezolaan­se politici waaronder Julio Borges, de voorzitter van het parlement. De volksverte­genwoordig­ing in Venezuela, waar oppositie de meerderhei­d heeft, is momenteel totaal verlamd en vervangen door een regeringsg­ezinde Constituti­onele Raad.

Hoewel er in de VS geen formele orders zijn gegeven om Citgo te boycotten en te saboteren, hebben verschille­nde gerenommee­rde investerin­gsbankiers wel gemerkt dat het bedrijf geweerd wordt en het moeilijk wordt gemaakt om bijvoorbee­ld te komen aan leningen en afzet. Met Citgogerel­ateerde ondernemin­gen in de VS is door de financiele elite bestaande uit onder andere Citibank, JP Morgan, Credit Suisse, BNP Paribas, ABN Amro en Deutsche Bank de samenwerki­ng teruggebra­cht tot een laag pitje tot zelfs bevroren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname