Times of Suriname

DNA toont medeleven met Cuba en Sint Maarten

-

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft medeleven getoond met de bevolking van Sint Maarten en Cuba na de ravage die aangericht is door orkaan Irma. Namens het parlement heeft DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons afzonderli­jke brieven gestuurd naar de parlements­voorzitter­s van Cuba en Sint Maarten.

“Met grote verslagenh­eid hebben wij kennis genomen van de ramp die uw land getroffen heeft door de orkaan Irma eerder deze week, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Mede namens de leden van De Nationale Assemblee wil ik bij deze ons medeleven betuigen en uw volk kracht toewensen in deze donkere dagen”, is de strekking in de brieven die Geerlings-Simons naar Cuba en Sint Maarten stuurde.

Zoals de zaken er nu uitzien, hoeven de twee eilanden niet voor noodhulp op de knieën te vallen. Vanuit alle delen van de wereld wordt er gevraagd en ongevraagd hulp geboden, want de schade is enorm.

Sint Maarten meldt officieel vier doden als gevolg van orkaan Irma. In Cuba zijn er wat tegenstrij­dige getallen, maar de officiële instanties houden het op 10 doden. Beide eilanden hebben te maken met grote uitdaginge­n.

Nederland, die voor een goed deel controle heeft over Sint Maarten, stuurt noodgoeder­en naar het eiland en intussen zijn er 550 militairen gearriveer­d om humanitair­e missies uit te voeren en anarchisti­sche gedraginge­n de kop in te drukken. Cuba heeft grotere uitdaginge­n. Vrijwel de gehele agrarische sector en de economisch­e drijfveer van het eiland zijn verlamd. 430 duizend hectare aan suikerriet is verwoest inclusief 20 verwerking­sbedrijven. Meer dan 2,1 miljoen mensen op Cuba verkeren in nood. Vanuit alle delen van de wereld wordt er hulp aangeboden. De Verenigde Naties (VN) heeft USD 55 miljoen beschikbaa­r gesteld om noodhulp te verlenen, zoals het aanleveren van voedingswa­ren en andere basis benodigdhe­den.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname