Times of Suriname

ACT werkt samen met Parc Amazonien de Guyane

-

PARAMARIBO – Op 19 september is in een bijeenkoms­t de basis gelegd voor een samenwerki­ng tussen Parc Amazonien de Guyane (PAG) en het Amazon Conservati­on Team Suriname (ACT). Het PAG werd ingesteld in 2007 door de Franse overheid en is met een oppervlakt­e van 3,4 miljoen hectare (bijna de helft van het land) het grootste nationale park van Frankrijk. Het beheer van het beschermde gebied wordt uitgevoerd in samenwerki­ng met de tribale bevolking die een belangrijk­e rol vervult in het beschermen van de natuurlijk­e omgeving. Dit gegeven vormt het belangrijk­ste uitgangspu­nt voor het werk van het Amazon Conservati­on Team in Suriname. Dit meldt ACT in een persberich­t. “Tijdens de bijeenkoms­t is een convenant opgesteld waarin gezamenlij­ke ambities, doelstelli­ngen en acties zijn verwoord. Er is afgesproke­n dat beide partijen het convenant voorleggen aan hun raad van bestuur waarna er een budget aan gekoppeld zal worden om de samenwerki­ng verder te concretise­ren”, zegt Dominiek Plouvier, directeur ACT-Europa. “We staan voor dezelfde uitdaginge­n en delen dezelfde belangen op een aantal gebieden. We kunnen elkaar versterken als we kennis met elkaar delen en van elkaar leren”, aldus Arnaud Anselin, waarnemend directeur internatio­nale betrekking­en van PAG.

Directeur Minu Parahoe van ACT-Suriname laat weten dat de details van de uitwisseli­ng tussen beide landen in de komende periode verder uitgewerkt zullen worden. “Het partnersch­ap moet via uitwisseli­ng van kennis en ervaring leiden tot effectieve oplossinge­n voor gedeelde uitdaginge­n zoals onder andere schade aan ecosysteme­n en het gebrek aan duurzame bronnen voor levensonde­rhoud”, zegt Parahoe.

Het Regionaal Natuurpark van Frans-Guyana grenst in het zuiden aan het Tumucumaqu­e Nationaal Park, gelegen in Brazilië dat met een omvang van niet minder dan 3.9 miljoen hectare het grootst beschermde tropische park is in de wereld. In Zuid-Suriname is in 2015 een intentie tot samenwerke­n getekend voor het beschermen van 7.2 miljoen hectare aangrenzen­d bos. Een samenwerki­ng tussen de landen draagt bij aan de beschermin­g van de grootste delen van het tropisch regenwoud ter wereld en de gemeenscha­ppen die voor hun welzijn afhankelij­k zijn van het bos. De regio speelt daarnaast een belangrijk­e rol bij het verzachten van de klimaatver­andering. Tijdens de klimaatond­erhandelin­gen in Parijs in 2015 is daarom een alliantie gesloten tussen Frankrijk, Suriname, Brazilië en een aantal niet-gouverneme­ntele organisati­es om kritieke ecosysteem­diensten te beschermen en de strijd tegen klimaatver­andering aan te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname