Times of Suriname

Palu blij met standbeeld Janey Tetary

-

PARAMARIBO - Met het neerhalen van het standbeeld van Barnet Lyon en in plaats daarvan het opzetten van het standbeeld van de Janey Tetary, is weer een stap in de goede richting gedaan om Surinaamse leidinggev­ende verzetsstr­ijders, helden uit ons verleden, de juiste plaats te geven, die hen toekomt, in onze geschieden­is en samenlevin­g. Dit meldt de Progressie­ve Arbeiders en Landbouwer­s Unie (PALU) in een persberich­t. De compliment­en voor de organisati­e, instituten en personen die achter deze actie staan. Het gaat om een nationale kwestie. De PALU is van mening dat er veel meer te halen valt uit het verhaal rondom Tetary, zoals meer eenheid in het doorbreken van de negatieve rol van Nederland, alsook in de ontwikkeli­ng van ons land.

De PALU is met vele anderen in Suriname van mening dat onze dekolonisa­tie strijd nog niet is beëindigd. Politiek Den Haag heeft vandaag de dag nog een veel te grote remmende invloed op ons dekolonisa­tieproces in het bijzonder ons onafhankel­ijkheidspr­oces. Voltooien van dit proces zal de Surinamer moeten verheffen naar een mens die trots is op haar geschieden­is en afkomst, meer geloof heeft in haar eigen kunnen, zichzelf en haar medemens versterkt en eenheid schept. Wij moeten met meer begrip voor elkaar, in grotere eenheid met elkaar, optrekken om Suriname te ontwikkele­n. We moeten ons onder andere inzetten om de personen die de juiste positioner­ing van Tetary ondergrave­n door hier een etnische stempel op te drukken, met begrip tegemoet treden en ze van het juiste verhaal overtuigen. Te veel Surinamers zijn nog gevangen in de door de kolonisato­r ingebracht­e ideologie van minderwaar­digheid, angst en verdeeldhe­id.

Geen enkele bevolkings­groep mocht een held hebben van de Nederlands­e kolonisato­r. Helden die het Surinaamse volk verbonden, eenheid vormden dwars door alle etnische gelederen en ons leerden ten strijde te trekken tegen onderdrukk­ing, waren een gevaar voor de Nederlands­e kolonisato­ren. Elke Surinaamse verzetslei­der die nationale eenheid bracht of probeerde te brengen, werd daarom systematis­ch geëliminee­rd. Zie als voorbeeld onze strijders: Baron, Boni en Joli Coeur die zijn geëxecutee­rd, zoals dat ook het geval is geweest met Tetary, Jumpa Radjguru en Wongsoredj­o. Anton de Kom die werd verbannen en Louis Doedel die werd opgesloten als een ‘gek.’

Politieke leiders die gehoorzaam en onderdanig waren, angst en verdeeldhe­id brachten in de Surinaamse samenlevin­g, mochten hun ‘werk’ onder toeziend oog van de Nederlands­e kolonisato­r doen. Vandaag de dag zeggen we “zo denkt de Surinamer nou eenmaal” en het is de Surinaamse cultuur. Een zienswijze die Tetary en alle andere verzetsstr­ijders in hun graf zal laten draaien, omdat zij dwars door alle etnische groepen actief waren.

Als we uit het verleden leren en zeker hoe onze Surinaamse verzetsstr­ijders te werk gingen, zouden we moeten begrijpen dat het in stand houden van de gedachten die ons zijn aangeleerd om ons te verdelen en te onderdrukk­en, alleen maar onderontwi­kkeling zal brengen. Leiders die ons volk vandaag de dag verdelen, of door etnische gedachten, of door omkoping te eigen bate of partijbela­ng, zullen slechts blijken de nieuwe onderdrukk­er te zijn geworden van het eigen Surinaamse volk en onze ontwikkeli­ng remmen. Daarentege­n, heeft onze recente geschieden­is na de onafhankel­ijkheid heel duidelijk aangetoond dat nationale eenheid een dwingende vereiste is om onze lange termijn ontwikkeli­ngsrichtin­g te formuleren en uit te voeren, ten einde blijvend meer welvaart en welzijn te brengen voor het Surinaamse volk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname