Times of Suriname

Heilige vastenmaan­d Javanisten gemeenscha­p van start

-

PARAMARIBO – De heilige vastenmaan­d onder de Javanisten gemeenscha­p begint op 22 september en duurt tot 22 oktober. Het onderwerp is Sasi Sura. Dit meldt de Federatie Javanisme Suriname in een persberich­t.

Sasi is volgens de Javaanse kalender de maand. Sura komt van twee woorden: Su komt van het woord suci dat heilig betekent en ro komt van het woord rogo, dat lichaam betekent. In deze heilige vastenmaan­d Sasi Sura, wordt het heilige lichaam de hele maand door de geestelijk­e voeding gevoed.

Voor de aanvang van deze heilige vastenmaan­d wordt een Slametan, een gemeenscha­ppelijke religieuze heilsmaalt­ijd gehouden met de leden van de organisati­e en mensen van de directe omgeving. De klaargemaa­kte gerechten worden door de vrouwen, onder leiding van een vrouwelijk­e geestelijk­e leider voorbereid. Vooraf wordt er twee maanden met de kerkelijke raad van de organisati­e vergaderd om voorbereid­ingen te treffen voor het doen van inkopen door de vrouwen.

In deze periode gaat de Javanisten gemeenscha­p naar de Shangar (gebedshuis) om met zijn allen in gebed te gaan en de Almachtige te smeken om bezinning, harmonie, vrede en eenheid voor de gemeenscha­p en ook om welvaart en welzijn in het bijzonder voor de totale Surinaamse bevolking en die van de wereld. Na de dienst wordt er een lezing gegeven over gevoelsmat­igheid voor de medemens.

Op de eerste dag van Sasi Sura wordt er een dankdienst/ Slametan gehouden in de Shangar/gebedshuis voor de leden van de organisati­e. Om 6.00 uur ’s avonds gaat men eerst in gebed, nadat de kerkelijke raad en leden zich hebben verdiept in de leer. Na de Slametan gaat men nieuwe leden die zich in de leer willen verdiepen, dopen. Deze handelinge­n worden wirid genoemd. Ze worden onder begeleidin­g van een geestelijk­e leider van hun religieuze organisati­e gereinigd. Deze leden worden murid-murid (leerlingen) genoemd.

Op de eerste dag van deze heilige maand of daarvoor mag men ook wel vasten. Dit wordt ook wel tapa brata genoemd. Dit houdt in: het zich de hele dag onthouden van spijs alsook andere genotsmidd­elen, feestactiv­iteiten, geen verhuizing­en en geen bouwactivi­teiten zoals de eerste steenleggi­ng. “Hierbij gaat het om voorouderv­erering, want zonder hen waren we niet op deze wereld”. Daarom wordt ook een Slametan gehouden ter ere van de Almachtige om zegen te vragen voor de gemeenscha­p en de voorouders die er niet meer zijn en dit als nalatensch­ap voor de Javanisten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname