Times of Suriname

SP mag niet meedoen aan raadsverki­ezingen

-

HOORN - De SP-afdeling van Hoorn boekte goede resultaten en keek dus reikhalzen­d uit naar de raadsverki­ezingen van 2018. Toch mag ze daar niet aan meedoen, meldde het landelijke partijkant­oor drie weken geleden: de afdeling is veel te weinig in de buurt geworteld.

De SP-afdeling in Hoorn keek al uit naar de raadsverki­ezingen in 2018. De afgelopen jaren hadden vier raadsleden en de wethouder een stevige sociaal stempel kunnen drukken op het gemeentebe­leid. De coalitiepa­rtij besliste mee over armoedebes­trijding, jeugdzorg, thuiszorg en daklozenop­vang. Het aantal huisuitzet­tingen vanwege schulden daalde van 21 in 2014 naar zeven in 2015, mede dankzij noest coalitiewe­rk van de SP-raadsleden. Het waren resultaten waarmee ze de boer op hadden willen gaan in de campagne komend voorjaar. Toen kwam drie weken geleden plots een telefoontj­e van het landelijke partijkant­oor: Hoorn doet deze keer niet mee met de verkiezing­en. De afdeling had het buurtwerk - het actievoere­n dat tot het SP-dna behoort - te veel verwaarloo­sd, vond het landelijk bestuur. ‘Geen raad zonder goed contact op straat’, luidde immers het adagium. Een afdeling moet ‘geworteld zijn’, dan pas kan ze geloofwaar­dig de kiezer vertegenwo­ordigen in raden en besturen. Hij moet het partijbest­uur een beetje gelijk geven, zegt Mathé van Stralen, SP-fractievoo­rzitter in Hoorn. Toen drie jaar terug twee prominente leden wegvielen door ziekte en overlijden, moest de afdeling keuzes maken. Het zwaartepun­t kwam te liggen op coalitiepo­litiek, op het verwezenli­jken van SP-idealen via het gemeentebe­stuur. Eén keer per maand stonden ze nog wel met een kraam in het centrum en kwamen de mensen naar hen toe om hun zorgen te delen. Maar toegegeven, zo prominent op straat als de afdelingen Heerhugowa­ard en Enkhuizen, daarvoor hadden ze in Hoorn niet de menskracht. Dat zou volgend jaar vast goedkomen, dacht de fractievoo­rzitter, want vier aspirant-bestuursle­den draaiden al enkele maanden mee en stonden te trappelen om het bestuur te versterken. En met een lokale PvdA die kampte met intern gedoe zou de SP komende maart zomaar vijf zetels kunnen halen in Hoorn.

Het landelijke bestuur was onvermurwb­aar. Van Stralen en zijn collega’s gingen vorige week naar een bestuursve­rgadering om bezwaar te maken. Telkens kregen ze de vraag: hoe vaak waren jullie in de buurten? Daarop hadden ze geen bevredigen­d antwoord. Met landelijk vierhonder­d raadsleden en vijftig wethouders is de SP inmiddels naast een actieparti­j ook een bestuurspa­rtij, vindt Van Stralen. Maar dat hardop zeggen is vloeken in de SP-kerk, ondervond hij eerder al op partijbije­enkomsten.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? SP voorzitter Ron Meyer, die gelooft dat Hoorn ijzersterk terug kan komen.(Foto: ANP)
SP voorzitter Ron Meyer, die gelooft dat Hoorn ijzersterk terug kan komen.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname