Times of Suriname

Nations League biedt kwalificat­iemogelijk­heden voor EK

-

VOETBAL - De UEFA heeft de regelgevin­g en de opzet van de nieuwe Nations League woensdagmi­ddag bekendgema­akt. Deze landencomp­etitie begint in september 2018 en kan gezien worden als de vervanger van de huidige oefeninter­lands. Via de Nations League kunnen ook tickets voor het EK 2020 worden verdiend en de competitie kan dus als vangnet dienen voor landen die zich niet via de reguliere wijze weten te kwalificer­en. Alle 55 UEFA-landen doen mee aan het toernooi en de deelnemers worden via de UEFA-ranking verdeeld over vier divisies, op basis van niveau dus. Die vier divisies worden in de Nations League herverdeel­d in vier groepen. In de twee sterkste divisies wordt er gespeeld in vier groepen van drie landen. Alleen de hoogstgepl­aatste teams van de vier groepen in hoogste divisie belanden in de eindronde. Deze wordt in de zomer van 2019 afgewerkt en bestaat uit twee halve finales, een troostfina­le en de finale.

In de lagere divisies wordt gestreden om promotie en degradatie. De vier groepswinn­aars van de drie laagste divisies promoveren, terwijl de vier hekkenslui­ters in de groepen degraderen. Het Europese eindtoerno­oi bestaat net als in 2016 uit 24 deelnemers. Twintig landen plaatsen zich via de reguliere kwalificat­ie: er worden tien kwalificat­iepoules geformeerd, waarvan de top twee zich plaatst voor het EK. De resterende vier tickets kunnen worden verdiend met de Nations League, waarbij de vier groepswinn­aars strijden om een EK-ticket. Als een groepswinn­aar zich al via de reguliere EK-kwalificat­ie heeft geplaatst voor het eindtoerno­oi, mag het land dat daarna het best geklasseer­d is, deelnemen aan de strijd om een EK-ticket. Divisie A:

Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserlan­d, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Wales. Divisie B:

Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Nederland, Oekraïne, BosniëHerz­egovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Hongarije.

Divisie C:

Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Tsjechië, Roemenië, Griekenlan­d, Bulgarije, Israel, Noorwegen, Cyprus, Finland, Estland en Azerbeidzj­an Divisie D:

Litouwen, Wit-Rusland, Macedonië, Georgië, Armenië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenst­ein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar. (VZ)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname