Times of Suriname

Kabinet werkt aan hulpfonds met ‘groot geld’ voor Sint-Maarten

-

SINT MAARTEN - Het kabinet werkt aan de oprichting van een hulpfonds voor de wederopbou­w van SintMaarte­n, dat volledig in puin ligt na orkaan Irma. Hoeveel geld daarin moet komen en hoe het fonds er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Maar er moet volgens minister Ronald Plasterk van Koninkrijk­srelaties ‘echt groot geld’ in.

De wederopbou­w gaat zeker honderden miljoenen euro’s kosten. “Het Bruto Nationaal Product van Sint-Maarten is 200 miljoen euro. De schade is groter dan dat”, zei Plasterk gistermidd­ag tijdens een Kamerdebat over de situatie op Sint Maarten. Hij kan nog altijd geen inschattin­g maken van de totale kosten. Dat geldt ook voor welk deel van de schade wel en niet is verzekerd.

De bewindsman denkt dat een groot deel van de mensen niet is verzekerd. Hij wijst erop dat de verschille­n tussen arm en rijk groot zijn en dat verwoestin­gen door orkaan Irma die verschille­n nog eens hebben vergroot. De armste mensen zaten volgens hem in de minst sterk gebouwde huizen en zijn ook het slechtst verzekerd.

Het kabinet gaat waarschijn­lijk volgende week vrijdag naar het fonds kijken. Daarna moet daar met de andere landen in het koninkrijk, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, een besluit over komen.

Plasterk zou het goed vinden als zichtbaar wordt dat ‘alle landen in het koninkrijk’ achter het fonds en hulpprogra­mma staan. Er moet volgens de minister wel secuur gekeken worden naar het fonds, zodat het fonds ‘de eindverant­woordelijk­heid kan hebben voor het verlenen van kredieten, besluiten en wellicht het geven van opdrachten’.

Waar het geld vandaan moet komen, is nog compleet onduidelij­k. Dat wordt de komende weken ook niet bekend, aldus de bewindsman, die zegt dat het nieuwe kabinet hiernaar moet kijken.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUn­ie) wil dat het hulpgeld niet afgaat van het budget voor directe armoedebes­trijding van de minister voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. (AD)

 ??  ?? Vicepresid­ent Henry van Thio levert zijn speech tijdens de bijeenkoms­t van de Verenigde Naties in New York.
Vicepresid­ent Henry van Thio levert zijn speech tijdens de bijeenkoms­t van de Verenigde Naties in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname