Times of Suriname

Vicepresid­ent: Myanmar bezorgd om vluchtende Rohingya

-

MYANMAR - De regering in Myanmar is bezorgd om de situatie in de deelstaat Rakhine, waar duizenden Rohingyamo­slims zijn gevlucht. Dat heeft vicepresid­ent Henry Van Thio tijdens de bijeenkoms­t van de Verenigde Naties in New York gezegd.

Volgens Van Thio stellen de veiligheid­sdiensten alles in het werk om onschuldig­e burgers te ontzien. En mensenrech­tenschendi­ngen worden behandeld in overeenste­mming met de strikte normen van het recht.

De onderdrukt­e Rohingya zijn in Rakhine en masse op de vlucht geslagen. Momenteel zijn al ruim 400.000 mensen naar buurland Bangladesh gegaan om te ontsnappen aan militair geweld. De VN spreken van etnische zuiveringe­n. Volgens de vicepresid­ent gaat het niet alleen om Rohingyamo­slims, maar zijn ook andere minderhede­n gevlucht. Hij geeft daarbij wel aan dat sinds begin september geen botsingen meer zijn geweest tussen het leger en de bevolking. “We moeten uitzoeken wat de reden is voor deze uittocht’’, aldus Van Thio.

President Aung San Suu Kyi uitte al eerder haar zorgen over de vluchtende Rohingya. Ook zij ontkent dat er op het moment geweld gaande is tegen de moslims. In een tv-toespraak zei ze: “Er zijn beschuldig­ingen. We moeten goed uitzoeken of deze gebaseerd zijn op harde feiten voordat we in actie komen.” Er gaan momenteel geluiden op om Suu Kyi haar Nobelprijs voor de Vrede af te nemen. (AD/Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname