Times of Suriname

Kritiek op Obama voor speech van vier ton

-

VS - De kritiek uit de democratis­che hoek op oud-president Barack Obama zwelt aan. De oud-president van de Verenigde Staten streek deze maand veel geld op door speeches te houden bij grote banken. Voor vier ton deed Obama een verhaal van een uur.

Obama ving deze maand vier ton om te speechen voor clienten van de Northern Trust Coperation in New York. Binnenkort schrijft hij opnieuw hetzelfde bedrag bij voor een verhaal bij de bank Cantor Fitzgerald, meldt Bloomberg News. Volgens ceo Howard Lutnick kijkt iedereen uit naar de speech. De hoge bedragen die Obama krijgt, staan in contrast met zijn opvattinge­n voordat hij in 2009 het Witte Huis betrad. Hij stelde dat hij zich niet verkiesbaa­r had gesteld ‘om een stel fat cats op Wall Street uit de brand te helpen’. Zijn woordvoerd­er verdedigde bij Bloomberg News dat Obama van de opbrengst 2 miljoen dollar zou hebben gedoneerd aan jeugdprogr­amma’s in Chicago.

De Washington Post wijst op het feit dat Hillary Clinton voor haar campagne - spijt betuigde van haar duurbetaal­de speeches voor banken. “Veel politici en ambtenaren kregen hoge bedragen voor toespraken. Ik ging ervan uit dat het geen probleem was. Dat was onterecht. Na de financiële crisis in 2008-2009 had ik ver moeten blijven van alles wat met banken te maken had.’’

Volgens de Washington Post is het grote verschil dat Obama zijn speeches na zijn presidents­chap houdt. Als president had hij direct te maken met de bankencris­is en moest hij oplossinge­n bedenken, dat maakt het volgens de krant extra wrang.

Bernie Sanders, lange tijd presidents­kandidaat, noemde het eerder ‘smakeloos’ en ‘geen goed idee’. “Hij is een vriend van me, en hij en zijn familie hebben ons land met waardighei­d gediend, maar dit kan niet.” Ook de prominente Democrate Elizabeth Warren was ‘verontrust’: “Geld is als een slang die door Washington glibbert.”

(AD/Foto:ad.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname