Times of Suriname

VN-missie in Congo besmeurd door verkrachti­ngen en misbruik

-

CONGO - De Verenigde Naties staan voor vrede en veiligheid. Althans, dat is de instelling van de organisati­e. Toch zijn er in de afgelopen 12 jaar 2.000 klachten ingediend over seksueel misbruik en uitbuiting door leden van de VN-vredesmach­t tijdens missies over de hele wereld. Een groot deel van die klachten, 700, is afkomstig uit Congo, waar de grootste vredesmach­t van de VN zo’n 840 miljoen euro per jaar kost. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP.

13 jaar geleden klopt een meisje, 14 jaar oud, gevlucht voor de oorlog in Congo, aan bij een vluchtelin­genkamp dat wordt bewaakt door de VN. Een kamp waarin ze veilig zou moeten zijn, zeker omdat het die dag wordt bezocht door een delegatie van de Verenigde Naties. De oma van het meisje laat haar achter en geeft haar de verantwoor­ding over haar broertjes en zusjes. Maar dan gaat het vreselijk mis. Een Pakistaans­e vredesbewa­ker glipt hun verblijf binnen en verkracht haar voor de ogen van de kleintjes. Het schrijnend­e verhaal van dit meisje spookt nog steeds door het hoofd van Zeid Ra’ad al Hussein, de Hoge Commissari­s voor de mensenrech­ten van de Verenigde Naties.”Wat moeten we nog doen om deze soldaat hiervan te weerhouden? Alle leidinggev­enden van de Verenigde Naties waren daar aanwezig, en toch deed hij het’’, vroeg hij zich af toen het meisje in 2004 haar verhaal deed. In een rapport dat hij een jaar later schreef, deed hij aanbevelin­gen om het seksueel misbruik binnen de VNvredesma­cht een halt toe te roepen. Tevergeefs, want het misbruik is nooit gestopt.

Uit een jaar durend onderzoek door persbureau AP blijkt dat het misbruik meer onverminde­rd is doorgegaan. Gemelde zaken zijn in de doofpot verdwenen, of worden door de VN afgegeven aan de vredeshand­havingslan­den, die er vervolgens niets mee doen. Zo was er het meisje, Bora, dat tot twee keer toe verkracht werd door een VN-soldaat. Ze beviel van haar eerste zoon, John, toen ze 11 jaar oud was. Twee jaar later kwam haar dochter Gloria ter wereld. Haar oom nam voogdij over de kinderen, omdat Bora te jong was om voor hen te zorgen.

Bora en vele andere meisjes kregen geen enkele hulp van buitenaf. Ze worden vaak door hun families verbannen. Hun kinderen worden op hun beurt ook genegeerd en zo ontstaat een tweede generatie slachtoffe­rs. Tot nu toe zijn er in 2017 43 aanklachte­n ingediend met betrekking tot seksueel geweld bij de VN. Een derde van de klachten is afkomstig uit Congo.

William L Swing, verantwoor­delijk voor de missie in Congo tussen mei 2003 en januari 2008, erkent de misstanden. “Ik neem de volledige verantwoor­delijkheid voor wat er gebeurd is.” Hij is nu lid van een nieuwe taakgroep die het probleem moet oplossen en benadrukt dat er is geleerd van de fouten uit het begin van de missie. “Je kunt iemand die seksueel is geschonden nooit meer helen’’, zegt hij. “Maar je kunt ze wel het gevoel geven dat de organisati­e het in ieder geval probeert.” Desondanks constateer­de AP dat slachtoffe­rs van auto-ongelukken, veroorzaak­t door voertuigen van de VN, eerder kans maken op compensati­e dan slachtoffe­rs van verkrachti­ng.

Van het verkrachte 14-jarige meisje in het vluchtelin­genkamp, heeft de VN geen gegevens. Er is wel een ‘soortgelij­k geval’ gedocument­eerd, maar die klacht werd ongegrond verklaard, omdat het slachtoffe­r de verkeerde dader aanwees op foto’s.

AP slaagde er echter vrij snel in een vrouw te vinden van wie het verhaal overeenkwa­m met dat van Hoge Commissari­s Zeid. De vrouw, inmiddels 27 jaar oud, vertelde dat ze nooit hulp heeft ontvangen van de VN na de geboorte van haar kind. De pleegmoede­r van het dochtertje, Dorcas Zawadi, zei tegen AP dat ze het meisje verbiedt in de buurt van VNbases te komen. “De vredessold­aten proberen de meisjes te lokken met koekjes, snoep en melk om ze te verkrachte­n’’, aldus Zawadi. (AD/ Foto: s.newsweek.com)

 ??  ?? Congolese vrouwen die na verkrachti­ng of ander geweld in een ziekenhuis in de Congolese stad Bukavu zijn opgenomen, luisteren naar een toespraak van VN-chef humanitair­e hulp John Holmes in september 2007.
Congolese vrouwen die na verkrachti­ng of ander geweld in een ziekenhuis in de Congolese stad Bukavu zijn opgenomen, luisteren naar een toespraak van VN-chef humanitair­e hulp John Holmes in september 2007.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname