Times of Suriname

Drie van veertien opgepakte Catalaanse ambtenaren weer vrijgelate­n

-

SPANJE - Drie van de veertien Catalaanse bestuurder­s die werden opgepakt, zijn donderdag weer vrijgelate­n. Spaanse media melden dat het gaat om een chef van de technische afdeling voor communicat­ie, een medewerker van Sociale Zaken en een adviseur van de Catalaanse regioreger­ing.

De drie hebben geweigerd een verklaring af te leggen. De overige elf zitten nog vast. Ze werden woensdag gearrestee­rd bij een reeks huiszoekin­gen door de politie naar aanleiding van de organisati­e van een referendum in Catalonië dat de Spaanse justitie als illegaal heeft bestempeld. Spaanse media melden dat de veertien een belangrijk­e rol spelen bij de organisati­e van het referendum dat 1 oktober zou moeten worden gehouden.

De invallen zijn gedaan in het kader van een strafrecht­elijk onderzoek in opdracht van een onderzoeks­rechter in Barcelona. Dat richt zich op ambtsmisdr­ijven, ongehoorza­amheid en verduister­ing gepleegd door bestuurder­s die toch een referendum voorbereid­en met geld van de overheid. Daar kunnen lange gevangenis­straffen op staan. Catalaanse separatist­en hebben donderdag erkend dat de acties van justitie tegen de organisati­e van een referendum over onafhankel­ijkheid problemen hebben opgeleverd voor de realiserin­g ervan. De Catalaanse vicepremie­r Oriol Junqueras zei tegen Spaanse media dat het duidelijk is dat “we niet kunnen gaan stemmen zoals we ons dat hebben voorgestel­d”.

Hij klaagde dat de Spaanse staat “de regels van het spel heeft veranderd’’ en “voor enorme problemen’’ voor het houden van een referendum op 1 oktober heeft gezorgd. Woensdagav­ond hebben duizenden Catalanen geproteste­erd tegen de aanhouding van de ambtenaren. De eigen Catalaanse politie, de Mossos D’Esquadra, riep de demonstrer­ende burgers op geweld en vernieling­en te voorkomen. (NU/Foto:nu.nl)

 ??  ?? Demonstrat­ie in Barcelona om arrestatie leden Catalaanse regering.
Demonstrat­ie in Barcelona om arrestatie leden Catalaanse regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname