Times of Suriname

Warm water is de drijvende kracht achter Antarctisc­he gletsjers

-

Dat concludere­n onderzoeke­rs nadat ze de Antarctisc­he gletsjers die tussen 2008 en 2014 het sterkst versnelden, identifice­erden. Gletsjers brengen ijs vanuit het binnenland van Antarctica naar de grenzen van het continent. Onder invloed van klimaatver­andering kunnen gletsjers sneller gaan stromen, meer ijs in het water dumpen en zo een bijdrage leveren aan de zeespiegel­stijging. En dat zien we op dit moment op verschille­nde plekken op Antarctica gebeuren. Bijvoorbee­ld in Marguerite­baai (gelegen voor de kust van het Antarctisc­h Schiereila­nd), zo stellen onderzoeke­rs nu. In deze baai komen de vier Antarctisc­he gletsjers uit die tussen 2008 en 2014 het

sterkst versnelden.

De gletsjers in kwestie gingen in de genoemde periode tot wel 25% sneller stromen. En daardoor ging veel meer gletsjerij­s verloren: de gletsjers werden in plaats van twee tot drie meter per jaar tot wel tien meter per jaar dunner.

Maar hoe komt dat nu? Ook dat hebben onderzoeke­rs uitgezocht. Ze keken daarbij eerst naar de luchttempe­ratuur. Die was de afgelopen jaren wel gestegen, maar piekte zeker niet tussen 2008 en 2012. Dus dat kon de boosdoener niet zijn. Watertempe­raturen dan? Daarmee bleken de onderzoeke­rs de spijker op zijn kop te slaan. Onderzoek wees uit dat warm water in 2008 voor het eerst in de baai opdook, in 2009 piekte en vervolgens tot in 2011 continu in de baai aanwezig was. Nader onderzoek wees uit dat het warme water de Marguerite-baai kon bereiken door twee weersystem­en El Niña en een positieve Antarctisc­he Oscillatie die resulteren in noordweste­nwinden die het warme water tot diep in de baai brengen.

De snelheid waarmee de gletsjers die in de Marguerite-baai uitkomen op de slechts iets hogere watertempe­raturen reageerden, was opvallend. “We detecteerd­en het warmste water in januari 2009 voor het eerst en tegen november nam de dikte van het gletsjerij­s al met zo’n 8 meter per jaar af.” Het onderzoek laat nog maar eens zien hoe complex het effect is dat weersystem­en zoals El Niña en El Niño hebben. Terwijl de vier gletsjers die in de Marguerite-baai uitkomen, versnelden tijdens La Niña, smelt de nabijgeleg­en Pine Island-gletsjer één van de snelst bewegende gletsjers van West-Antarctica juist sneller tijdens El Niño. “Die tegengeste­lde reactie op wereldwijd­e atmosferis­che patronen onderschri­jft de behoefte die er is om het verband tussen het wereldwijd­e klimaat en veranderin­gen in de oceanen nabij de polen beter te begrijpen.” (Scientias. nl/Foto: scientias.nl)

Later suggereerd­e archeologi­sch onderzoek dat het aantal eilandbewo­ners enige tijd voor de Europeanen op Paaseiland arriveerde­n, veel hoger moet hebben gelegen. Maar hoeveel mensen woonden er dan in de hoogtijdag­en? In het blad Frontiers in Ecology and Evolution komen onderzoeke­rs met een nieuwe schatting. Hun onderzoek suggereert dat het eiland tot wel 17.500 mensen kan hebben geherbergd. En dat zijn er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname