Times of Suriname

Paaseiland kon voor 17.500 mensen een thuis zijn geweest

-

De nieuwe schatting kan wellicht helpen om het mysterie van de gigantisch­e standbeeld­en op het eiland op te lossen. In 1722 zetten de eerste Europeanen voet op Rapa Nui, oftewel Paaseiland. Die eerste bezoekers schatten dat het eiland tussen de 1500 en 3000 bewoners telde. Het resulteerd­e in een mysterie. Want hoe kan zo’n kleine samenlevin­g erin geslaagd zijn om bijna 900 gigantisch­e standbeeld­en op het eiland te laten verrijzen? Hoe kan zo’n kleine groep mensen zoveel standbeeld­en hebben gebouwd, getranspor­teerd en opgericht? veel meer dan eerdere studies aannemelij­k achtten. Enige tijd voor de Europeanen voet op Paaseiland zetten, zou het aantal eilandbewo­ners flink zijn afgenomen. Over de oorzaak van die afname wordt nog altijd gedebattee­rd. De ene onderzoeke­r denkt dat de eilandbewo­ners hun eiland uitputten, waardoor het niet langer in staat was om een groot aantal mensen van voedsel en andere grondstoff­en te voorzien. Anderen denken dat interne conflicten leidden tot de afname.

Onderzoeke­r Cedric Puleston legt uit hoe hij samen met collega’s tot die conclusie kwam. Zo werd er eerst een beeld geschetst van hoe het eiland eruitzag voor de Europeanen arriveerde­n. “We bestudeerd­en gedetaille­erde kaarten, verzamelde­n grondmonst­ers op het eiland, plaatsten weerstatio­ns, gebruikten populatiem­odellen en schatten de productie van zoete aardappele­n (het belangrijk­ste gewas op het eiland). Wanneer we twijfelden over één van deze factoren, keken we naar het scala van mogelijkhe­den en werkten we

verschille­nde scenario’s uit.”

Uit het onderzoek volgt bijvoorbee­ld dat zo’n 19 procent van het eiland gebruikt kon worden voor het verbouwen van zoete aardappele­n. Vervolgens keken de onderzoeke­rs hoeveel mensen van verschille­nde leeftijden er met zo’n oogst in leven konden worden gehouden. “Als we onze agricultuu­r vergelijke­n met andere Polynesisc­he eilanden is een populatie van 17,500 mensen op een eiland van deze omvang heel redelijk”, stelt Puleston. Het verandert niet alleen onze kijk op het grote aantal standbeeld­en dat op het eiland te vinden is, maar getuigt ook van een veel dramatisch­ere afname van het aantal mensen op Paaseiland. “Als de populatie van 17.500 afnam naar het kleine aantal dat zendelinge­n jaren na Europees contact telden, krijg je een heel ander beeld dan wanneer je uitgaat van een maximale bevolkings­omvang van 3000 of minder die anderen suggereerd­en.” (Scientias. nl/Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname