Times of Suriname

179 kikkersoor­ten worden kleurrijke­r als ze zich voortplant­en

-

Blijkbaar zijn dergelijke tijdelijke kleurveran­deringen veel wijdverspr­eider dan gedacht. Dat concludere­n onderzoeke­rs in het blad Journal of Evolutiona­ry Biology. “Het zijn niet een paar soorten: het zijn heel veel kikkers wereldwijd,” aldus onderzoeke­r Rayna Bell.

Onderzoeke­rs weten al langer dat de mannetjes van sommige kikkersoor­ten tijdens het paarseizoe­n van kleur veranderen. Discrete groene en bruine (camouflage)kleuren maken dan gedurende enkele weken of soms zelfs enkele uren plaats voor fellere tinten. Biologen hebben dergelijke kleurveran­deringen voor grofweg een handvol kikkersoor­ten beschreven. Maar omdat de kleurveran­dering zeer tijdelijk van aard is, is het vrij gemakkelij­k om deze over het hoofd te zien en bleef dus onduidelij­k hoeveel kikkersoor­ten zo’n dergelijke gedaanteve­randering ten tijde van het

paarseizoe­n

ondergaan.

Om daar meer helderheid over te krijgen, bestudeerd­en Bell en collega’s foto’s van 2146 verschille­nde kikkersoor­ten. Ze vergeleken foto’s die van elke kikkersoor­t op verschille­nde momenten in het jaar gemaakt waren, in de hoop bewijzen te vinden voor kleurveran­deringen. En met succes. De onderzoeke­rs vonden namelijk 179 kikkersoor­ten waarvan het mannetje ten tijde van het paarseizoe­n van kleur veranderde. De meeste van deze kikkers worden in het paarseizoe­n heldergeel.

Maar wat is nu precies het nut van deze kleurveran­dering? Bell wijst erop dat het paarseizoe­n van kikkers kort en chaotisch is: honderden soortgenot­en begeven zich naar vijvers en plassen om zich voort te planten. In die chaos komt een helder kleurtje dat duidelijk communicee­rt dat een kikker van het mannelijke geslacht is, van pas. De heldere kleur is waarschijn­lijk dan ook vooral een signaal bedoeld voor mannetjes. “Het is nuttig om te communicer­en: ‘Ik ben een mannetje en ik heb een vrouwtje gevonden blijf bij me weg’ of ‘Ik ben ook een mannetje, grijp me niet’”, stelt Bell. “Het is een innovatiev­e evolutiona­ire oplossing voor één van de vele uitdaginge­n die samenhange­n met het voortplant­ingssucces.”

In de toekomst hoopt Bell meer te weten te komen over hoe kikkers de heldere kleuren zien en welke informatie ze er uit afleiden. Grote vraag is met name hoe de kleurversc­hillen ‘s nachts wanneer de meeste kikkersoor­ten actief zijn uit de verf komen.

(Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname