Times of Suriname

Vrouw bevalt van kerngezond­e baby zeven jaar na menopauze

-

Een 47-jarige Britse vrouw heeft een gezonde baby ter wereld gebracht, zeven jaar na het intreden van de menopauze. Ze had niet eens door dat ze zwanger was. Artsen dachten eerst dat de vrouw een tumor in haar buik had, maar het bleek een embryo van 3,5 maand te zijn, zo bleek uit een scan.

Tess Morten uit Reading (Berkshire) had al drie ivfbehande­lingen ondergaan, sinds haar huwelijk in 2003. Na de menopauze gaf ze haar kinderwens op. Eind vorig jaar kampte ze ineens met allerlei kwaaltjes. Ze voelde zich lusteloos, moe en ziek. Artsen waarschuwd­en haar met het ergste scenario rekening te houden voordat er een scan werd gemaakt. Het zou een tumor kunnen zijn. Maar het bleek een klein wondertje te zijn.

“De arts keek naar de monitor en zei: ‘je eierstokke­n zijn prima, maar kijk eens hiernaar’’, vertelt Morten aan Britse media. “Ik keek naar de monitor en zag een baby. Ik kon het bijna niet geloven en moest huilen. De verpleegst­er hield mijn hand vast omdat ik eerst zo bang was om slecht nieuws te krijgen.’’

Tess Morten en haar 52-jarige echtgenoot Neil probeerden sinds 2003 vergeefs een kindje te krijgen. De artsen denken dat Tess nu toch zwanger raakte door een hormoonthe­rapie, die ze onderging vanwege haar incidentel­e opvliegers. “Mijn verbazing was daarom des te groter. Ik dacht dat het onmogelijk was om zwanger te raken.’’ Voorzitter Adam Balen van de British Fertility Society noemt het een wonder. “Ik heb hier nog nooit zoiets gehoord.’’

Er zijn wel meer voorbeelde­n bekend van vrouwen die na de menopauze door hormoonthe­rapie toch in verwachtin­g raakten. Zo werd in 1997 de Britse huisvrouw Dawn Brooke op 59-jarige leeftijd op deze wijze zwanger. Ze beviel later van haar zoon Harry.

De menopauze is het moment waarop een vrouw niet meer vruchtbaar is en dus ook niet meer zwanger raakt. Aan de menopauze gaat de overgang vooraf, een periode met allerlei klachten zoals een onregelmat­ige menstruati­e, stemmingsw­isselingen en vermoeidhe­id.

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname