Times of Suriname

Nederlande­r ervaart steeds minder vaak buurtoverl­ast

-

DEN HAAG - Nederlande­rs ervaren steeds minder buurtoverl­ast in de buurt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers uit de jaarlijkse Veiligheid­smonitor. Verkeersov­erlast en fysieke verloederi­ng leiden het vaaktst tot ergernis.

Het CBS vroeg Nederlande­rs van vijftien jaar en ouder naar verschille­nde vormen van buurtoverl­ast die zijn verdeeld over drie hoofdgroep­en: fysieke verloederi­ng, sociale overlast en verkeersov­erlast. In totaal geven bijna alle Nederlande­rs (94 procent) aan dat overlast weleens voorkomt in hun buurt, vier op de tien (43 procent) ondervinde­n er zelf veel last van. Als Nederlande­rs overlast ervaren dan is het vooral van fysieke verloederi­ng en het verkeer dat te hard door de buurt rijdt. Vorig jaar zei tachtig procent van de Nederlande­rs daar last van te hebben.

Ondanks deze hoge percentage­s nemen vrijwel alle vormen van buurtoverl­ast af. De daling is al sinds 2005 gaande, concludeer­t het CBS. Zo daalde het aantal mensen dat zegt dat bekladding van muren of gebouwen of vernieling van straatmeub­ilair weleens voorkomt in de eigen buurt sindsdien met ongeveer een derde. Overlast door buurtbewon­ers is de enige overlastvo­rm die sinds 2005 meer voorkomt in de eigen buurt.

Buurtoverl­ast wordt het vaakst ervaren in de vijftig grootste gemeenten. In deze plaatsen zegt gemiddeld 49 procent van de inwoners veel overlast te ervaren, tegen 43 procent als landelijk gemiddelde. Van de vijftig gemeenten springen onder meer Schiedam, Heerlen, SittardGel­een, Rotterdam en Den Haag er negatief uit.

In onder meer Amstelveen, Oss, Leidschend­amVoorburg, Delft en SúdwestFry­slân is de buurtoverl­ast juist lager dan gemiddeld.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname