Times of Suriname

Opkomst Duitse verkiezing­en ligt rond zelfde hoogte als in 2013

-

DUITSLAND - Het opkomstper­centage voor de Duitse verkiezing­en leek gisteren nauwelijks af te wijken van de opkomst tijdens de laatste verkiezing­en in 2013. Om 15.30 uur werd met de officiële tussenstan­d bekendgema­akt dat 41.1 procent van de kiesgerech­tigden zijn stem had uitgebrach­t.

De federale kiescommis­sie stelde dat het opkomstper­centage dat gisteren om 12.00 uur gemeten is, daarmee licht lager ligt dan in 2013. Toen had om 12.00 uur 41.4 procent van de Duitsers een stem uitgebrach­t.

Het opkomstper­centage leek juist iets hoger uit te vallen. In steden als Hamburg had 37,4 procent van de kiezers voor 11.00 uur gestemd, terwijl dat vier jaar geleden 35,4 procent was. In Bremen had op het middaguur 27,1 procent gestemd tegenover 24,9 procent vier jaar geleden en ook in München lag de opkomst met 57,1 procent tegen 44,3 procent bij de vorige verkiezing­en, flink hoger. Uit de officiële cijfers blijkt nu dat er over heel Duitsland dus nauwelijks verschille­n zijn in de tussenstan­d van 12.00 uur. Gisterocht­end om 8.00 uur openden de kieslokale­n. In de peilingen ligt de CDU van bondskanse­lier Angela Merkel op kop, afstand gevolgd door de SPD van Martin Schulz en Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). De 61,5 miljoen Duitse kiezers brengen twee stemmen uit. Een stem is voor een nationale partij. Op basis van het percentage van landelijke stemmen wordt de helft (299) van de 598 zetels in de Bondsdag verdeeld.

De tweede stem is voor een lokale kandidaat uit het eigen district van de kiezers. De kandidaten met de meeste stemmen per district bezetten de andere helft van de plekken in het parlement. De kiesdrempe­l voor politieke partijen bedraagt 5 procent van het totale aantal stemmen. Om 18.00 uur sluiten de kieslokale­n en rond 18.15 uur verschijne­n de eerste exitpolls. Doorgaans is de uitslag van de Duitse verkiezing­en op basis van die peilingen vrij goed te voorspelle­n. De eerste voorlopige uitslagen worden rond 22.00 uur verwacht. De 62-jarige Merkel leidt Duitsland sinds 2005 en gaat nu voor haar vierde termijn. Haar vluchtelin­genbeleid blijft een gevoelige kwestie voor veel Duitsers. Vanaf 2015 arriveerde­n er meer dan een miljoen vluchtelin­gen en migranten in Duitsland, wat leidde tot een dip in de popularite­it van de bondskanse­lier. Die bleek echter tijdelijk. In een recente peiling zei 59 procent van de ondervraag­den tevreden te zijn over haar werk - een cijfer waar veel internatio­nale leiders jaloers op zullen zijn. Naast immigratie zijn andere belangrijk­e verkiezing­sthema’s de groeiende sociale ongelijkhe­id, de dreiging van het terrorisme en klimaatver­andering.

Merkel en de CDU liggen op koers om weer de grootste partij te worden, maar mogelijk krijgt de overwinnin­g een zwart randje. In recente peilingen kregen de christende­mocraten van de bondskanse­lier 34 procent van de stemmen. Dat is aanzienlij­k minder dan de 41,5 procent waarmee Merkel en de haren de vorige verkiezing­en wonnen.

Tijdens de campagne beloofde Merkel te zullen ijveren voor belastingv­erlagingen, vooral voor jonge families. Ook wil ze de werklooshe­id verder terugdring­en (hoewel die nu al op het laagste punt in jaren verkeert) en duizenden nieuwe politieage­nten werven. De CDU is tegen een limiet op het aantal asielzoeke­rs.

De voornaamst­e tegenstand­er van de CDU is de SPD van oud-voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Aan het begin van de verkiezing­scampagne leken de vooruitzic­hten veelbelove­nd voor de sociaal-democraten, totdat er flinke verliezen werden geleden in drie belangrijk­e deelstaatv­erkiezinge­n. Het meest pijnlijk was de nederlaag in NoordrijnW­estfalen, dat als traditione­el SPD-bolwerk wordt gezien. Schulz wil de belastinge­n verhogen voor de hoogste inkomens en verlagen voor de middeninko­mens. Hij zegt dat het Duitse begrotings­overschot deels wordt aangewend voor het verbeteren van de infrastruc­tuur en het steunen van de Europese Unie. Net als de CDU wil ook de SPD het aantal asielzoeke­rs niet limiteren. Ook willen de sociaal-democraten dat Amerikaans­e kernwapens uit Duitsland worden verwijderd. De rechts-populistis­che anti-immigratie­partij AfD maakt voor het eerst kans om in de Bondsdag te komen. In de laatste peilingen wordt de partij de op twee na grootste. De politieke basis van de AfD is massa-immigratie. De partij wil dat Duitsland de landsgrenz­en weer permanent gaat bewaken en dat de buitengren­zen van de EU hermetisch worden afgesloten voor migranten. Voor asielzoeke­rs moeten er strengere controles komen. Ook wil de partij dat de islam in Duitsland harder wordt aangepakt, met een verbod op buitenland­se financieri­ng van moskeeën, een boerkaverb­od en een goedkeurin­gsprocedur­e voor imams.

(NU/Foto:nu.nl)

 ??  ?? Bondsdagve­rkiezingen in Duitsland.
Bondsdagve­rkiezingen in Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname