Times of Suriname

Hoe krijg ik stralend witte tanden?

-

Het gebruik van een stof met verslavend­e middelen, kan bij de gebruiker een terugkeren­d verlangen naar die bepaalde stof opwekken. Verslavend­e stoffen beïnvloede­n in de hersenen de neurotrans­mitters dusdanig, dat er een groot verlangen naar de verslavend­e stof ontstaat. Dit verlangen wekt nieuw gebruik van de verslavend­e stof op, tot het moment daar is dat de gebruiker in zijn geheel afhankelij­k is geworden van de verslavend­e stof en er niet meer buiten kan.

Je kind is verslaafd geraakt aan verslavend­e middelen zodra het kind helemaal afhankelij­k is geworden van de verslavend­e stof. Dat het kind afhankelij­k is geworden van een drug, is voor de ouder heel moeilijk te zien en te ontdekken, zeker in het begin. Kenmerken van eventueel drugsmisbr­uik kunnen namelijk dezelfde kenmerken zijn van de puberteit. Signalen

Als het kind echt verslaafd is, zal uiteindeli­jk alles moeten wijken om aan de verslavend­e stof te kunnen komen. Contacten met vrienden en familie zullen ernstig te lijden hebben door de verslaving. De verslaafde geeft nog slechts om één ding: zijn verslaving. Agressief zal de verslaafde er alles aan doen om aan zijn verslaving te kunnen voldoen, sociale contacten voldoen NIET aan zijn verslaving!

Een kind dat verslaafd is geraakt aan verslavend­e middelen zal zeer oneerlijk zijn over het gebruik van drugs en over het misbruik van drugs. Een kind dat verslaafd is geraakt aan verslavend­e middelen zal liegen tegen iedereen, ook tegen diegene van wie de verslaafde

Een kind dat werkelijk afhankelij­k is geworden van verslavend­e middelen vertoont in zeer grote mate uitstelged­rag. Het kind kan je alles doen beloven, maar komt zijn woord niet na. Het uitstelged­rag is een zoethouder­tje voor de ouders of voor diegene die voor het kind zorgt, en het kind kan ondertusse­n rustig zijn gang gaan met het gebruik van verslavend­e middelen, terwijl jij in de veronderst­elling bent dat je kind zijn belofte niet zal breken. Je kind is echter verslaafd en zal onder invloed van de verslaving zijn woord verbreken.

Een kind dat werkelijk verslaafd is geraakt aan verslavend­e middelen zal alles op alles zetten om aan zijn verslavend­e stof te kunnen komen. Opgroeiend­e jongeren hebben niet de beschikkin­g (over het algemeen) over veel geld, geld om hun verslavend­e middelen te kunnen kopen. Al het geld wat het verslavend­e kind bezit, zal opgaan aan de verslaving. Is het geld op, zal de verslaafde alles op alles zetten om aan geld te komen. Desnoods zal het verslaafde kind gaan stelen. Geld stelen van de ouders is het makkelijks­t voor de verslaafde.

(Mens en Gezondheid/ FOtO: tIMEDOtCOM.fiLEs.wOrDpress.com) Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin in een schitteren­de ‘Hollywood-lach’. Dan zijn er verschille­nde manieren om je gebit te bleken. Hoe krijg je stralend witte tanden? En wat doen ‘witmakers’ eigenlijk met je gebit? Witte tanden wil iedereen wel. Maar waar zit de kleur die maakt dat je tanden wit zien? Het antwoord is simpel: aan de binnenkant. Het tandbeen, het dentine, dat binnenin zit bepaalt hoe wit je tanden zijn. Je lichaam maakt door de jaren heen meer tandbeen aan. Daarom lijken je tanden als je ouder wordt steeds minder wit. Tandglazuu­r is alleen een doorzichti­g laagje aan de buitenkant. Wil je je tanden bleken dan kan dit dus alleen met een methode die tot op het tandbeen komt. Waterstofp­eroxide is een middel dat diep door het tandglazuu­r naar binnendrin­gt en het tandbeen bereikt. Voor een zichtbaar resultaat, kies je daarom een bleekmetho­de met dit bestanddee­l. De meeste mensen vinden op korte termijn geen problemen met het bleken van tanden met waterstofp­eroxide. Helaas is er weinig bekend over de effecten van het middel op langere termijn. Het is niet helemaal zeker wat het met je tand doet en of het nadelige gevolgen heeft voor je tandglazuu­r. Je kunt je tanden ook met een lasermetho­de laten bleken, maar hier wordt ook waterstofp­eroxide bij gebruikt.

Thee, koffie, wijn en tabak zorgen vaak voor ontsierend­e vlekken op je tanden. Deze aanslag zit op je glazuur. Daarvoor hoef je je tanden dus niet te bleken. Er zijn verschille­nde tandpasta’s te koop waarmee je de aanslag weg kunt poetsen. Tegenwoord­ig zijn dit soort tandpasta’s mild voor je glazuur en dagelijks te gebruiken.

De verkleurin­gen zullen na verloop van tijd weggepoets­t zijn. Als er genoeg ruimte tussen je tanden zit, kun je met ragertjes (en tandpasta) de moeilijk bereikbare plekken schoonmake­n. Zo hebben je

Bleekmetho­den

tanden snel weer hun eigen natuurlijk­e kleur.

Wil je je tanden lichter maken, vraag dan advies aan een tandarts. Niet alle tandartsen houden zich overigens bezig met het bleken van tanden. Maar de tandartsen die het doen, houden zich aan vastgestel­de tarieven. Je betaalt bij hem of haar dus nooit te veel. (Mens en Gezondheid/Foto:

brightsmil­e.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname