Times of Suriname

Brooddieet volgen

-

Een brooddieet is voor de meeste mensen geen groot probleem om te volgen. Immers is een groot aantal mensen grote broodeters. Het brooddieet bestaat dan ook uit om de dag volkorenbr­ood met water te eten, hierbij mag ook thee en koffie worden genuttigd. De andere dagen mag je eten wat je wilt, wel is belangrijk dat dit gevarieerd is, een tussendoor­tje behoort zelfs tot de mogelijkhe­den.

Het brooddieet werd in 1984 door dr. C.M. de Vos geïntroduc­eerd, toen ook wel het broodwisse­l dieet genoemd. De basis van dit dieet is dat je om de dag alleen volkorenbr­ood eet met hierbij water, koffie of thee. Op de andere dagen mag normaal worden gegeten en is zelfs een tussendoor­tje toegestaan. Op deze manier word de alvleeskli­er getraind en worden er geen overtollig­e insuline meer aangemaakt. Mocht u dit dieet voor een langere tijd volgen dan is er kans op tekortkomi­ng op de dagen dat alleen brood met water, koffie of thee wordt genuttigd. Immers is buiten het brood niets anders toegestaan, ook geen fruit, groenten of melk. Op deze manier kunnen er tekorten ontstaan qya vitaminen en mineralen. De andere dagen eet je wat je wilt en eet je dus vaak meer, dit is geen goede manier omdat het teveel aan calorieën door je lichaam wordt opgeslagen. Het lichaam gaat namelijk reservers opbouwen. Er wordt dus aangeraden om dit dieet voor een korte periode te volgen, maar wees er bewust van dat wie wilt afvallen dit niet doet voor alleen de dieetperio­de. Na het stoppen van het dieet moet u altijd rekening blijven houden met de mate en soort van uw eetgewoont­e. De Balansdag van het voedingsce­ntrum lijkt op het brooddieet. Ook hier gaat het erom dat om de dag afgewissel­d wordt. Alleen zegt het voedingsce­ntrum niet dat perse alleen maar brood gegeten moet worden maar: ‘Als je gisteren iets te veel hebt gegeten, compenseer je dat door vandaag extra goed op te letten en wat meer te bewegen.’ Het voedingsce­ntrum hoopt dat de Balansdag net zo ingeburger­d raakt als ‘de Bob’ zijn op een feestje, Je moet gewoon kunnen zeggen op een moeilijk moment: ‘nee dank je, ik heb een balansdag’.

Zorg dat op de dagen van het brooddieet je vers brood in huis hebt en wissel ook eens van soort volkorenbr­ood. In plaats van thee, koffie of water is het ook mogelijk om bouillon te drinken. Genoeg van kraanwater, koop lekkere miniraalwa­ter met smaakjes. (Mens en Gezondheid/Foto:

www.telegraph.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname