Times of Suriname

Vrouw bevalt van twintigste kind

-

Sue Radford heeft met Archie haar twintigste (!) kind op de wereld gezet. “Maar hij is de laatste. Beloofd! Ik ben blij dat ik met een even getal kan stoppen”, aldus de fiere moeder. Al weet je maar nooit, want echtgenoot Noel weigert om zich (nog een keer) te laten steriliser­en. De appel valt overigens niet ver van de boom: hun dochter Sophie (23) zit inmiddels al aan haar derde kind.

Sue was zeven jaar oud toen ze de liefde van haar leven tegen het lijf liep. Op veertienja­rige leeftijd volgde er al een eerste kind. Ondanks de jonge leeftijd besloten ze het kind te houden. Zelf waren ze bij hun geboorte opgegeven voor adoptie en dat leed wilden ze Chris besparen.

Toen Sue 17 jaar was, volgden er twee nieuwe mijlpalen: ze trouwde met Noel én beviel van haar tweede kind, Sophie. In totaal zouden ze negen dochters en elf zonen mogen verwelkome­n.

“Dat er geen baby’s meer zullen volgen, voelt wat vreemd aan. Maar het is welletjes geweest. Ik ben al lang blij dat Archie gezond ter wereld gekomen is”, stelt Sue. “We konden niet eeuwig blijven doorgaan”, voegt Noel toe. “Het is een triest moment, maar nu kunnen we tenminste beginnen genieten van onze kinderen.” Leuk detail: na het negende kind liet de man zich steriliser­en, maar die ingreep werd opnieuw ongedaan gemaakt.

Het aparte gezin woont in een groot Victoriaan­s huis dat vroeger dienst deed als verzorging­stehuis. Het stel gaat er prat op nooit van het systeem geprofitee­rd te hebben, in plaats daarvan werken ze bijzonder hard. Tegenwoord­ig runnen ze samen met hun kinderen een bakkerij.

Dat het leven ten huize Radford prettig gestoord is, bewijzen de cijfers: het weekbudget voor eten bedraagt zowat 340 euro. Dagelijks jaagt het gezin er drie grote dozen cornflakes, drie liter fruitsap en negen liter melk door. Voor een verjaardag van een van de kinderen wordt iets meer dan honderd euro opzij gelegd. Het koppel leegt dagelijks zeven wasmanden en deelt met al hun kinderen één enkele badkamer.

Een dag begint voor Sue al om 6.30 uur en eindigt om 23.00 uur. Noel is zelfs van 5.00 uur wakker om brood te bakken, vaak werkt hij elf uur aan een stuk. Het ontbijt gebeurt in twee shiften. Een ‘wasje’ insteken doet Sue negen tot twaalf keer per dag. Ondanks de stevige rekeningen is er nog geld genoeg over om elk jaar op vakantie te gaan. “Maar dat is onze enige luxe, we roken of drinken bijvoorbee­ld niet”, zei Sue enkele jaren geleden. “Ik vind het wel belangrijk dat onze kinderen ons zien werken.” “Natuurlijk denkt iedereen dat we extra geld toegeschov­en krijgen van de overheid, maar dat is niet zo: er zijn veel grote families die perfect kunnen instaan voor hun eigen behoeften.” Toch liep niet alles even goed bij de Radfords. Het stel verloor in 2014 zoontje Alfie na 23 weken zwangersch­ap. Dat hakte er stevig in, erkende Sue. Als eerbetoon kreeg de dochter die volgde de naam Alphia.

“Een kind verliezen verandert je als persoon, ik zal nooit meer dezelfde zijn als voor die periode. Ik leer mezelf nu om een lach op mijn gezicht te toveren, ook in periodes waarin ik daar helemaal niet voor in de stemming ben.”

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname