Times of Suriname

USD 65 miljoen voor upgraden elektricit­eitsvoorzi­ening

-

PARAMARIBO - De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) is gisteren gestart met het project ‘Upgrade en Expansie Elektricit­eitsvoorzi­eningsyste­em’. Hiervoor heeft het stroombedr­ijf eerder een lening van USD 65 miljoen gesloten bij de Caribische Ontwikkeli­ngsbank (CDB), terwijl de regering inkomt met USD 33 miljoen, aangezien het totale upgradingp­roject geraamd is op USD 98 miljoen.

Het officiële startsein van het project ‘Upgrade en Expansie Elektricit­eitsvoorzi­eningsyste­em’ is gisteren in Courtyard Marriott gegeven. Dit project bevat de upgrade van 36.6 kilometers transmissi­e- en distributi­elijnen, de bouw van vijf nieuwe onderstati­ons en de uitbreidin­g en/of upgrade van drie bestaande onderstati­ons. Verder zijn de installati­e van drie zonne-energiecen­trales in Nickerie en Coronie tegen 2021, ook in dit project opgenomen. Hiernaast zal ook een Master Grid Study en een Dynamic Stability Study wor- den uitgevoerd, in afwachting van de veranderin­gen in de energiesec­tor, als gevolg van de Elektricit­eitswet (2016). Rabin Parmessar, algemeen directeur van het stroombedr­ijf, zegt dat deze lening bewijst dat de EBS een serieuze stap in de positieve richting maakt om de elektrisch­e infrastruc­tuur van Suriname weer gezond te maken. Daarnaast geeft hij aan dat het gaat om een mijlpaal in de geschieden­is van de EBS, omdat dit de grootste individuel­e lening is die het nutsbedrij­f met behulp van de overheid heeft gesloten. Dit is verder ook de grootste lening die ooit door de Caribische Ontwikkeli­ngsbank aan een lidland is verstrekt. Parmessar hoopt dat dit jaar de eerste fase van het Landelijke Smart Led Lighting-project door de raad van de CDB wordt goedgekeur­d. Dit project is geraamd op USD 30 miljoen.

Daniel Best, directeur of Projects van de CDB, zegt dat de energiesec­tor een key driver is voor economisch­e groei en sociale ontwikkeli­ng voor Suriname. “Binnen de 20142018 Country Strategy Paper voor Suriname identifice­ert de bank ondersteun­ing aan EBS en ondersteun­ing in hernieuwba­re energie en energieeff­iciëntie als prioriteit voor de Surinaamse regering. We erkennen het belang van een betrouwbar­e energielev­ering bij het ondersteun­en van economisch­e activiteit­en en sociale ontwikkeli­ng. CDB is daarom blij om een partner te zijn in het investeren in dit upgrade- en expansiepr­oject, en het ondersteun­en van de omslag van het land naar meer duurzame energiebro­nnen”, aldus Best.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname