Times of Suriname

Uitzendbur­eaus aanmelden bij het Ministerie van Arbeid voor vergunning

-

PARAMARIBO - Ingaande 2 oktober zullen uitzendbur­eaus zich moeten aanmelden bij het Ministerie van Arbeid voor een vergunning om uitzendkra­chten uit te lenen. Dit werd bekendgema­akt in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De Wet Ter Beschikkin­g Stellen van Arbeidskra­chten door Intermedia­irs kreeg beslag en wordt voortaan uitgevoerd. De afgelopen weken heeft het ministerie voorlichti­ng gegeven aan het bedrijfsle­ven over deze wet, die zich vooral richt op uitzendbur­eaus en uitzendkra­chten. In dit verband heeft het ministerie deze week een informatie­sessie gehouden speciaal voor uitzendbur­eaus. Dit gebeurde op de ondernemer­savond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Er werd vooral stilgestaa­n bij de procedure voor het aanvragen van een vergunning door uitzendbur­eaus voor het uitlenen van uitzendkra­chten. De Wet Ter beschikkin­g Stellen van Arbeidskra­chten door Intermedia­irs is in februari dit jaar kamerbreed met algemeen 34 stemmen aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA). In de volksmond wordt deze wet ook wel de Wet op uitzendbur­eaus genoemd. Het is een volledige nieuwe arbeidswet, die zich richt op regulering van uitzendbur­eaus. Door deze wet zal het niet meer mogen voorkomen dat uitzendkra­chten worden uitgebuit.

De wet speelt in op de ontwikkeli­ngen en uitdaginge­n van flexibele arbeid, die zijn intrede in ons land deed sinds de jaren negentig. Het Ministerie van Arbeid blijft benadrukke­n dat deze wet niet bedoeld is om flexibele arbeid tegen te gaan of te verbieden.

Integendee­l biedt deze wet kansen en perspectie­ven aan uitzendbur­eaus en inleenbedr­ijven om het verschil qua rechtsposi­tie van arbeidskra­chten tussen uitzend- en vaste werk te verkleinen en met een beetje goede wil zelfs te nivelleren.

Glenn Piroe, onderdirec­teur van het Ministerie van Arbeid, benadrukte op de voorlichti­ngsavond dat uitzendwer­k is bedoeld voor tijdelijk werk, hoge seizoenpie­ken, of als opstap naar een vaste dienstbetr­ekking. Het ministerie zal niet toestaan dat vaste arbeidspla­atsen in bedrijven worden ingepikt door uitzendkra­chten. Ongeveer 30 uitzendbur­eaus en belangstel­lenden waren op de sessie aanwezig en hebben zich breedvoeri­g laten informeren. Tijdens de sessie werd duidelijk dat de aanvraag voor vergunning­en zal geschieden volgens een afsprakens­ysteem. CORONIE - Het Ministerie van Sport en Jeugdzaken deelde gisteren in het district Coronie schoolpakk­etten uit aan hulpbehoef­tigen. Dit project is om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen, zodat ze hun kinderen naar school kunnen sturen. Het project was voorheen geïnitieer­d door de Millennium Developmen­t Goals ambassadeu­rs. Het wordt sinds kort uitgevoerd samen met het Ministerie van Sport en Jeugdzaken. Dit project moet gezien worden als een van de doelen van de Millennium Developmen­t Goals (MDG’s) die aangeeft dat armoede bestreden moet worden. Het kan in dat kader geplaatst worden. Een schoolpakk­et is niet voor het hele schooljaar, maar is de basis voor ouders zodat hun kinderen het schooljaar kunnen starten.Vincent Molly van Sport en Jeugdzaken geeft aan dat er in Coronie 340 schoolpakk­etten worden verstrekt aan minder daadkracht­igen. Verder geeft hij aan dat vanuit Sociale Zaken ook een lijst is gestuurd naar de afdeling Sport van het Ministerie van Sport en Jeugdzaken in Coronie. “Er wordt ook met die lijst gewerkt om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om in aanmerking te komen voor een schoolpakk­et”, aldus Molly.

WI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname