Times of Suriname

Garage Eindhoven Airport stortte in als gevolg van bouwfout

-

EINDHOVEN - De reden voor het instorten van een parkeergar­age in aanbouw op Eindhoven Airport eind mei, blijkt een bouwfout te zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek dat uitgevoerd is door TNO en adviesbure­au Hageman. De instorting is veroorzaak­t door een technische fout. De vloeren van de parkeergar­age voldeden niet aan de geldende norm en waren niet sterk genoeg. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM. Een deel van de parkeergar­age zakte op 27 mei van dit jaar ineen. De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. De vloer van de vierde verdieping begon daarnaast te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping. In totaal zakte een deel met een oppervlakt­e van 900 vierkante meter naar beneden. Er was niemand aan het werk en niemand raakte gewond. Eindhoven Airport is blij dat de onderzoeke­n tot een eenduidige conclusie hebben geleid, zei directeur Joos Meijs gisteren bij de presentati­e. Het is nog niet bekend of het gebouw kan worden hersteld en afgebouwd of sloop en herbouw nodig is, zei hij. Ook over de verantwoor­delijkheid bestaat nog onduidelij­kheid. ‘’Met de onderzoeks­resultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de vervolgsta­ppen te bepalen’’, aldus BAM-directeur Jaap Hazeleger. Adviesbure­au Hageman heeft ook aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructi­e. De situatie van de parkeergar­age Eindhoven was bijzonder, maar onderzoeke­rs sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenland­se Zaken daarom gewaarschu­wd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken. (NU.NL)

 ??  ?? De enorme ravage van het deels ingestort parkeergar­age in Eindhoven. De garage staat bij Eindhoven Airport aan de luchthaven­weg. (Foto: ANP)
De enorme ravage van het deels ingestort parkeergar­age in Eindhoven. De garage staat bij Eindhoven Airport aan de luchthaven­weg. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname