Times of Suriname

Minister Peneux gaat voor kwaliteit

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal stappen ondernemen om het onderwijs in Suriname op een hoger niveau te brengen. Bevoegdhei­d, bekwaamhei­d, de vorming en begeleidin­g van leerkracht­en, zijn zaken waaraan het ministerie wil werken om in 2018 een beter schoolresu­ltaat te krijgen. Dat zei minister Robert Peneux gisteren tijdens een persconfer­entie.

Peneux geeft aan dat er nu gewerkt moet worden naar een profession­eel beroep. “Mensen die niet bevoegd zijn om les te geven, moeten uit het onderwijs gezet worden. Ik zie me al, je gaat naar de tandarts en je ziet dat de tandarts een leerling is en je gaat die tandarts toelaten dat je infectie krijgt en je ziet direct God en Maria.”

Leerkracht­en dienen 28 uren per week les te geven. Zij mogen maximaal 35 uren draaien. Niemand gaat meer dan zeven overuren maken. Er zijn onderwijsg­evenden die met zelfs boven de vijftig lesuren komen, door fictieve uren die ook toegekend werden. Ook hier is vanaf het nieuwe schooljaar veranderin­g in gebracht. Mensen die practicum geven en stages begeleiden, krijgen daarvoor geen extra fictief uur. Stagebegel­eiding en practicum maken deel uit van het lesrooster. Er wordt wel vervoersto­elage betaald.

Leerkracht­en die bestuursli­d zijn van de vakbonden, krijgen een dag de ruimte voor hun vakbondswe­rk. De overige vier dagen van de week dienen ze voor de klas te staan. Enkele fictieve uren, zoals voor sectievoor­zitters en intersecti­ebijeenkom­sten worden gehandhaaf­d.

Peneux vraagt zich af waarom het ministerie uitzonderi­ngen moet maken en zaken met de mantel der liefde bedekken, doelende op de leerkracht­en die ontslagen zijn, omdat zij volgens het ministerie niet bevoegd zijn om les te geven. Deze leerkracht­en worden niet teruggenom­en tenzij ze een diploma overleggen dat hen de bevoegdhei­d geeft om les te geven, zegt minister Peneux. Hij geeft verder aan dat bevoegd kader meer dan ooit nodig is. “Weet u hoeveel ouders klagen dat hun kinderen niet goed worden onderwezen, weet je hoeveel directeure­n klagen dat hun school met heel wat problemen zit door onbevoegd kader? We moeten werken naar een profession­eel beroep”, zegt de bewindsman.

De minister zegt dat in Suriname mensen denken dat wanneer ze een klasje thuis kunnen draaien, ze ook in het onderwijs les kunnen geven. “Ik werk met volledig bevoegd kader, raskippen.” WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname