Times of Suriname

Afname gras- en toename vuilnisbra­nden

-

PARAMARIBO - Dit jaar is er een afname in grasen een toename in vuilnisbra­nden geconstate­erd. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat het dit jaar om 262 vuilnis- en 209 grasbrande­n gaat. Vorig jaar ging het om 312 gras- en 196 vuilnisbra­nden. Dat het aantal grasbrande­n is afgenomen, kan volgens de voorlichte­r liggen aan de weersomsta­ndigheden. Hij merkt op dat het regent in deze droge tijd, waardoor het gras nat PARAMARIBO - Dataanalys­e heeft uitgewezen dat voor 36 procent kans op een ‘hit’ bestaat in de concessie van Tullow Oil voor de kust van Suriname. In de oliewereld is dit een zeer grote kans op succes. Het is zo goed als zeker dat er sporen zijn geidentifi­ceerd, waaruit te halen valt dat de olie aan het bewegen is onder de aardopperv­lakte.

Er zijn indicaties dat de olie, wordt en nauwelijks de gelegenhei­d krijgt te branden. Vuilnisbra­nden worden echter veroorzaak­t door de mens. Hij zegt dat het kan liggen aan de verschille­nde nieuwe buurten die zijn ontstaan waar personen hun percelen schoonmake­n en vuil verbranden. Er worden meer huizen bijgebouwd. Pinas zegt dat de brandweer veel aandacht schenkt aan de vuilnisbra­nden door dagelijks verschille­nde buurten aan te doen. De mensen die betrapt worden op de locatie waar de boring gepland is, stroomt naar een gigantisch reservoir, maar dat zal nog bewezen moeten worden.

Tullow rekent in ieder geval op een olieveld met 500 miljoen barrels olie. Samen met de partners Statoil en Noble Energy zal zeker USD 60 miljoen uitgegeven worden aan de exploratie­boring, waarvan Tullow Oil inkomt met USD 14 miljoen.

De kans op het stuiten op op het verbranden van vuil worden meteen aangesprok­en. De brandweer maakt het vuur zelf uit of laat het aan de mensen over om het onmiddelli­jk uit te maken. Volgens Pinas geven de mensen er gehoor aan het vuur van de vuilnisbra­nd uit te maken. Hij legt uit dat daags daarna een oriëntatie­ronde plaatsvind­t, waarbij nagegaan wordt of de mensen nog vuil verbranden. De brandweer constateer­t dat de mensen daarna geen vuil meer verbranden. een enorme gashoeveel­heid is heel groot, maar dat is niet het succes waar Tullow Oil op rekent. Voor Suriname is gasveld wel een voordeel. Staatsolie­directeur Rudolf Elias zegt dat Suriname er wel raad mee weet en juist op anticipeer­t. De eventuele blootleggi­ng van een gasveld zal een grote bijdrage leveren aan de energiesec­tor in Suriname. “Voor Suriname is het gas juist wel belangrijk. Dat levert goedkope energie “De mensen volgen het advies van de brandweer op.” De brandweer heeft Wintiwai, Latour, Ephraimsze­gen, Nieuw Weergevond­enweg en Hanna’s Lust aangedaan om de mensen bewust te maken om geen vuil te verbranden. Deze gebieden worden aangedaan omdat ze dichtbevol­kt zijn en vanwege het feit dat er meerdere mensen op een erf wonen. Bovendien gaat het om kinderrijk­e buurten.

WJ op en daarmee ook werkgelege­nheid”, zegt hij in reactie op de voorbereid­ingen die worden getroffen om te boren te Araku.

In dit concessieg­ebied heeft Tullow Oil 30 procent aandeel. StatOil heeft 50 procent, terwijl Noble er 20 procent belangen heeft. In november zullen de resultaten van de exploratie­boring bekend moeten zijn. PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji vraagt De Nationale Assemblee (DNA) om aandacht te schenken aan de wet over de schadeverg­oeding aan personen die onterecht in detentie zijn geweest. Zij vraagt om de wet te wijzigen, zodat de vrijgespro­ken personen aanspraak maken op een gedegen schadeverg­oeding.

Lalji geeft aan dat in artikel 77 van het Wetboek van Strafvorde­ring staat dat indien een zaak eindigt zonder oplegging van een straf of maatregel of met een zodanige oplegging, doch op grond van een feit waarvoor voorlopige hechtenis niet is toegelaten, kan het gerecht waarvoor de zaak het laatst werd vervolgd op verzoek van de gewezen verdachte een geldelijke tegemoetko­ming toekennen. Dit gebeurt ten laste van de Staat voor de schade die een verdachte lijdt welke hij ten gevolge van ondergane voorlopige hechtenis heeft geleden. Lalji zegt dat advocaten vaker zijn geconfront­eerd met gevallen waarbij blijkt dat mensen worden vrijgespro­ken en onterecht hechtenis hebben ondergaan. Zo een persoon lijdt zowel materiële als immateriël­e schade. Zij weet dat verdachten hun baan kwijtraken en niet in staat zijn hypotheken af te lossen vanwege hun detentie. Zij wil dat de wetgeving wordt aangepast, want die moet ertoe leiden dat een gevangene een menswaardi­ge vergoeding krijgt voor de onrechtmat­ige aanhouding. Het komt volgens de advocaat voor dat verdachten na jaren worden vrijgespro­ken. “Als zij eruit komen, is hun sociaal-maatschapp­elijk leven vernietigd.” Zij denkt dat indien een goede schadeverg­oeding aan verdachten zal worden toegekend voor onterechte aanhouding, de politie haar onderzoek ook gedegen zal doen alvorens iemand aan te houden. “Zolang de Staat dit niet in haar portemonne­e zal voelen, zullen wij de onzorgvuld­ige opsluiting­en hebben. Ik vind dat men een zorgvuldig­er insluitbel­eid moet hebben.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname