Times of Suriname

Erdogan beschuldig­t leider Iraaks-Koerdische regio van verraad

-

TURKIJE - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren het hoofd van de Koerdische regio in Irak beschuldig­d van verraad wegens het referendum dat maandag werd gehouden over de onafhankel­ijkheid van de regio.

“Tot het laatste moment hadden we niet verwacht dat Barzani de fout zou maken om het referendum door te laten gaan”, aldus Erdogan over Masoud Barzani. De president van de regionale overheid was eerder door Erdogan opgeroepen om het referendum niet te laten plaatsvind­en. “De beslissing over het referendum is genomen zonder enig overleg en staat gelijk aan verraad”, zei Erdogan in een toespraak op televisie. Volgens de president liggen voor Turkije alle opties op tafel om te reageren op de volksraadp­leging. Daarbij moet worden gedacht aan zowel economisch­e en militaire maatregele­n.

“Het zal over zijn als we de olieleidin­gen afsluiten en onze voedselvra­chten niet langer naar het noorden van Irak laten gaan”, aldus Erdogan, die waarschuwt dat die maatregele­n zullen leiden tot honger onder Iraakse Koerden. Maandag konden de Koerden in Noord-Irak naar de stembus voor het onafhankel­ijkheidsre­ferendum. Op basis van de eerste stemmentel­lingen heeft meer dan 90 procent van de kiezers gekozen voor onafhankel­ijkheid. De voorlopige opkomst lag op 72 procent. (NU.NL)

 ??  ?? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: www.bostonhera­ld.com)
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: www.bostonhera­ld.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname