Times of Suriname

Puerto Rico een week na orkaan Maria nog altijd een chaos

-

PUERTO RICO - Bijna een week nadat Puerto Rico werd getroffen door orkaan Maria ligt het openbare leven op het eiland nog steeds grotendeel­s plat. Er is een tekort aan voedsel en drinkwater. De elektricit­eit is bijna overal uitgevalle­n en het kan nog wel een maand duren voordat de stroomvoor­ziening is hersteld.

Volgens de officiële berichten kostte de orkaan aan zestien mensen het leven op het eiland. De ziekenhuiz­en hebben grote moeite om de duizenden gewonden op te vangen. Naast het gebrek aan stroom, voedsel en drinkwater is er ook een groot tekort aan medicijnen. De eerste supermarkt­en zijn weer open, maar er is bijna niets te krijgen. “Er is geen voedsel en geen water”, zegt een vrouw die uit een supermarkt komt tegen persbureau AP. “Niet eens spaghetti.” Een andere vrouw is tevergeefs op zoek naar koffie, suiker en vlees. “We zitten in een crisis. Puerto Rico is verwoest”, zegt ze. Een supermarkt­manager legt uit hoe hij omgaat met de tekorten. “Gas en andere schaarse producten mogen we maar in beperkte mate verkopen, zodat er voor zo veel mogelijk mensen iets overblijft.” De hulpverlen­ing op het eiland verloopt moeizaam. Doordat er weinig stroom is werkt het internet vaak niet, wat het coordinere­n van de hulpoperat­ie bemoeilijk­t. Ook telefoonve­rkeer is daardoor nauwelijks mogelijk. De vliegvelde­n kunnen maar af en toe worden gebruikt. Hulpverlen­ers zijn bang dat het veel tijd gaat kosten om de getroffen gebieden te bereiken.

Puerto Rico is een eiland in de Caribische Zee en telt ongeveer 3,4 miljoen inwoners. Het is een ‘niet-geïncorpor­eerd gebied’ van de Verenigde Staten. Het is dus niet een van de Amerikaans­e staten, maar de inwoners zijn wel Amerikaans­e staatsburg­ers. Puerto Ricanen mogen zonder visum in de VS gaan wonen en andersom, maar ze mogen niet stemmen voor de Amerikaans­e president en zijn ook niet vertegenwo­ordigd in het Congres. Andere Amerikaans­e nietgeïnco­rporeerde gebieden zijn de Amerikaans­e Maagdeneil­anden, Guam, de Noordelijk­e Marianen en Amerikaans Samoa. De roep om Amerikaans­e hulp neemt toe, zowel op Puerto Rico als op het Amerikaans­e vasteland. “Puerto Ricanen zijn Amerikanen”, zei Nadya Velazquez, afgevaardi­gde van de staat New York en zelf van Puerto Ricaanse afkomst. Afgelopen weekend bezocht ze het eiland. “We kunnen de mensen daar nu niet in de steek laten.” (NOS.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname