Times of Suriname

Volvo presenteer­t nieuwe XC40

-

Volvo heeft het doek getrokken van de volledig nieuwe XC40, de eerste echte compacte cross-over van het merk. De XC40 is tevens het eerste model van de nieuwe 40-serie.

Ruim een jaar geleden gaf Volvo met de 40.1 en 40.2 Concepts een eerste vooruitbli­k op een volledig nieuwe 40-serie. Die vooruitbli­k blijkt behoorlijk realistisc­h: de nieuwe XC40 die Volvo presenteer­t blijft namelijk behoorlijk trouw aan het ontwerp van de 40.1 Concept. Op veiligheid­sgebied heeft Volvo een naam hoog te houden. De nieuwe XC40 heeft dan ook een uitgebreid­e set veiligheid­ssystemen die overigens ook al op de 90-serie en de nieuwe XC60 zit. Optioneel is de XC40 ook te krijgen met Pilot Assist, een systeem waarmee het voertuig semi-autonoom door het verkeer moet kunnen.

Volvo brengt ook systemen als City Safety, Run-off Road Protection, Run-off Road Mitigation, Cross Traffic Alert met Auto Brake en een 360-graden camera naar het nieuwste model. Ook de infotainme­nt is afkomstig uit de jongste modellen van Volvo. Pontificaa­l op de middencons­ole zit ook het Sensussyst­eem, dat werkt via een langwerpig centraal geplaatst scherm.

De 40-serie wordt beschikbaa­r met een reeks drie- en viercilind­er benzine- en dieselmoto­ren. De driecilind­er heeft een inhoud van 1,5-liter. Ook komt er een Twin Engine, een plug-in hybride. Die laatste draagt waarschijn­lijk de naam T5, een variant die ruim 180 pk sterk moet zijn.

Vanaf de introducti­e zijn alleen een D4-dieselmoto­r en een T5-benzinemot­or beschikbaa­r, twee viercilind­ers. Later volgen er meer varianten, waaronder ook een volledig elektrisch­e XC40. Specificat­ies volgen in een later stadium.

De XC40 is de eerste Volvo waar de ‘Care by Volvo’service op van toepassing is. De service is te vergelijke­n met een abonnement. Tegen en vast bedrag per maand krijg je iedere 24 maanden een nieuwe Volvo voor de deur. Zaken als aanbetalin­g en belasting zijn daar bij inbegrepen.

De dienst komt als eerste beschikbaa­r voor XC40klante­n in Zweden, GrootBritt­annië, Duitsland, Spanje, Italië, Noorwegen, Polen en zelfs Noord-Amerika. Volvo Nederland onderzoekt nog hoe en wanneer het de service in ons land implemente­ert.

Eerder liet Volvo weten dat het met de XC40 stevig inzet op personalis­atiemogeli­jkheden. Dat betekent dat het merk diverse kleurcombi­naties en verschille­nde soorten afwerking voor zijn de XC40 in petto heeft. Zo zijn two-tone-kleurcombi­naties mogelijk en moet ook het interieur van, zoals Volvo dat zelf noemt, ‘gedurfd speels’ tot ‘stijlvol premium’ aan te kleden zijn. Wat uitvoering­en betreft, komen er waarschijn­lijk de Momentum, een R-Design en Inscriptio­n. De R-Design is de variant met de sportiefst­e aspiraties. De Incription moet het hebben van rijke aankleding.

Eenmaal op de markt moet de XC40 de strijd aangaan met auto’s als de Jaguar E-Pace en de Audi Q3. De eerste exemplaren rollen in het Belgische Gent van de band. Vanaf 29 september kan de XC40 besteld worden. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname