Times of Suriname

Ambassadeu­r Zhang: “China is sterker dan ooit”

-

PARAMARIBO – “China is sterker dan ooit. Het land heeft in de afgelopen maanden van 2017 op tal van gebieden enorme progressie geboekt. Daarnaast heeft de bilaterale relatie tussen Suriname en China duurzame ontwikkeli­ng teweeggebr­acht voor beide naties.” Dit zei de Chinese ambassadeu­r Zhang Jinxiong gisteravon­d tijdens een receptie ter herdenking van de oprichting van de Volksrepub­liek China, 68 jaar geleden.

Zhang zegt dat onder het sterke leiderscha­p van de Communisti­sche Partij van China de afgelopen 68 jaar uitdaginge­n en moeilijkhe­den zijn overwonnen en de volksrepub­liek sterker en beter is geworden. Zo is China een belangrijk­e motor van de wereldecon­omie geworden en heeft een groei 6,9 procent kunnen handhaven. Door deze groei zijn in de eerste helft van dit jaar meer dan 7,3 miljoen nieuwe banen in stedelijke gebieden ontstaan. Verder draagt China 30 procent bij aan de wereldwijd­e economisch­e groei of ontwikkeli­ng. Deze economisch­e ontwikkeli­ng heeft meer ruimte geboden voor samenwerki­ng met andere landen zoals Suriname.

De diplomaat zegt dat hoewel zijn land en Suriname in twee verschille­nde werelddele­n liggen, de grote afstand nooit een sta-in-de-weg is geweest om betrekking­en aan te gaan. De diplomatie­ke banden die dit jaar 41 jaar bestaan, zijn gebaseerd op gelijkheid en wederzijds respect. Uitwisseli­ngen blijven een belangrijk­e impuls geven aan deze diplomatie­ke banden. De Chinese ambassadeu­r geeft aan dat vorige maand de minister van Buitenland­se Zaken, Qin Gang, Suriname bezocht heeft en gesprekken heeft gevoerd met onder andere president Desi Bouterse. Ook hebben Surinaamse vertegenwo­ordigers van politieke partijen van Suriname en leden van De Nationale Assemblee China bezocht, waardoor de uitwisseli­ngen tussen onze wetgevers en politieke partijen op een hoger niveau zijn getild.

In zijn toespraak haalde de diplomaat de hoogtepunt­en van de samenwerki­ng tussen de twee landen aan. Doelend op onder andere de oplevering van het Sophia’s Lust-buurtcentr­um, het Dalian 70 km wegenproje­ct, het nationaal breedbandp­lan en het Wanica Ziekenhuis, terwijl de voorbereid­ingen voor projecten zoals camera-surveillan­cesysteem voor Paramaribo en agrarisch centrum goed opgang zijn. Zhang meent verder dat de culturele en educatieve samenwerki­ng en uitwisseli­ng ook goed lopen. Zo heeft zijn ambassade sinds vorig jaar een reeks aan populaire culturele evenemente­n gehouden waaronder Aziatische Nacht, Chinese Filmfestiv­al, Chinese Nieuwjaars­beurs, en Tafeltenni­sdag. De interesse om de Chinese taal en cultuur te leren, blijft volgens de diplomaat groeien. Zo zijn vorige maand 90 Surinaamse studenten afgestudee­rd voor de eerste fase Mandarijn aan Confucius Instituut aan de Anton De Kom Universite­it.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname