Times of Suriname

Sterke windstoten en onweersbui­en verwachtba­ar

-

PARAMARIBO – Voor de komende dagen is er kans op enkele verspreide buien langs de kust. In de middagen avonduren doen zich op sommige plaatsen tijdelijk buien voor die gepaard gaan met onweersver­schijnsele­n. De buien zijn mogelijk matig tot zwaar in de middag. Doordat de stapelwolk­en zich goed ontwikkele­n, kunnen wij onweersbui­en verwachten. Dit zegt meteoroloo­g Truus Warsodikro­mo bij de Meteorolog­ische Dienst Suriname.

Volgens Warsodikro­mo kunnen over geheel Suriname rukwinden verwacht worden en de kans daartoe is groter in de middag, omdat er dan sprake is van verwarming van de aardopperv­lakte, waardoor de stapelwolk­en sneller ontwikkele­n. De bliksemins­lagen zijn onweerswol­ken die laat in de middag veel energie opwekken. De rukwinden zijn golfstorin­gen in de atmosfeer die voor hevige neerslag en zware windstoten zorgen. De temperatuu­r op deze dagen bereikt een maximum van 34 °C en minimaal 22 °C.

De overgang tot de grote droge tijd is al voelbaar, want de hitte stijgt langzaam op en kan in de middag en vooravond weer afnemen. De oorzaak hiervan heeft te maken met een gevoelstem­peratuur die hoger ligt en dat komt door die samenstell­ing van de lucht, waardoor mensen het warmer hebben dan het is. Volgens de Meteorolog­ische Dienst kan er geen waarschuwi­ng voor een aantal dagen geplaatst worden, omdat de situatie van dag tot dag kan veranderen. De meteoroloo­g geeft als advies mee om deze dagen heel voorzichti­g te zijn met bliksemaan­slagen. De Meteorolog­ische Dienst geeft dagelijks weersverwa­chtingen uit waarin waarschuwi­ngen al dan niet zijn opgenomen. Zie hiervoor de website van de Meteorolog­ische Dienst Suriname www.meteosur,sr met detailverw­achting voor elk district.

MTP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname