Times of Suriname

Peneux tegen leerkracht­en binnenland:

-

PARAMARIBO – “Ieder dorp heeft tradities en zorg ervoor dat je die tradities van het dorp naleeft.” Dit is een van de adviezen die minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de leerkracht­en dinsdag meegaf tijdens een motivatiet­oespraak. De groep kreeg de nodige instructie­s en richtlijne­n alvorens zij naar het binnenland vertrekt om daar het nieuwe schooljaar te beginnen.

De minister gaf de leerkracht­en mee dat ze bevoegd kader zijn en bekwaamhei­d zullen opbouwen met de ervaring die zij opdoen met het geven van les aan de leerlingen. “Soms heb je een leerling die lastig is, maar wat je nooit moet doen, is die leerling slaan. Want als je in een dorp bent, ga je ‘geleverd’ zijn”, zegt hij. De bewindsman drukte de leerkracht­en op het hart om op een pedagogisc­h didactisch­e manier om te gaan met de kinderen. Wanneer een leerkracht een probleem heeft met een leerling in de klas, moet zij dit doorgegeve­n aan de schoolleid­er. De schoolleid­er gaat op dat moment moeten kijken hoe ernstig het probleem is. Zo zal worden nagegaan als de inspectie nodig is. Het liefst wordt de klacht of het probleem schrifteli­jk vastgelegd en afgegeven aan de schoolleid­er. De minister adviseert de leerkracht­en om een kopie van het schrijven te sturen naar het hoofdburea­u Basisonder­wijs.

“Ik vraag van jullie om met de kinderen om te gaan net als ze jullie eigen kinderen zijn”, zegt hij. En ik wil dat de leer krachten zich voor het volle honderd procent inzetten; in het district Sipaliwini is een lichte stijging geweest in het percentage geslaagden. De minister vroeg de dames zich correct en zindelijk te gedragen. “Ik wil jullie ook vragen om de Berlijnse muur op te trekken, wanneer de mannen jullie lastigvall­en. No go suku tra frow masra. Je bent daar gegaan om op een adequate wijze les te geven en het onderwijs op te krikken”, aldus Peneux. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname