Times of Suriname

Stichting Milieu Watch Suriname waarschuwt voor asbestramp

-

PARAMARIBO – “Vele malen hebben we horen verzuchten dat we dankbaar moeten zijn omdat Suriname rampen als Irma en Maria bespaard blijven. Terecht natuurlijk. Echter is er alle aanleiding om op dit moment de noodklok te luiden omdat we op weg zijn onszelf een ramp toe te brengen, een milieuramp van de hoogste categorie.” Dit meldt de Stichting Milieu Watch Suriname in een persberich­t.

De opstallen van Suralco worden binnenkort ontmanteld. Het is bekend dat daarbij heel veel asbest vrijkomt en we weten hoe levensbedr­eigend asbest is. “We weten intussen ook al dat asbest nooit vergaat en alleen voor eeuwig verzegeld opgeruimd dient te worden. We weten ook dat Suriname geen adequate voorzienin­gen heeft om asbest veilig op te bergen.”

Inmiddels is door Suralco de inschrijvi­ng voor het opruimen van het levensgeva­arlijke asbest, als onderdeel van de ontmanteli­ng, opengestel­d en internatio­nale bedrijven melden zich om hun offertes op te stellen en in te dienen. Bedrijven die er veel geld voor zullen vragen, want het opruimen van asbest is een kostbare en arbeidsint­ensieve zaak en vraagt om een hoge mate van deskundigh­eid. De vraag die daarbij gesteld wordt, is: “Waar zal het asbest worden gedumpt? En een andere vraag is: ‘wie controleer­t of bij de ontmanteli­ng er volgens de strengste internatio­nale milieueise­n zal worden gewerkt?’ We weten allemaal hoe gebrekkig de Surinaamse milieuwetg­eving is en het toezicht en de handhaving ervan te wensen overlaat. De gedachte dat straks ergens ver in het binnenland, of misschien niet eens zo ver, grote hoeveelhed­en asbest worden achtergela­ten zonder dat er voldoende maatregele­n genomen zijn om de samenlevin­g te beschermen, moet ons allemaal zeer angstig maken.”

De stichting doet een dringend beroep op de overheid, die hierbij de taak heeft om de veiligheid van de huidige en toekomstig­e generaties te waarborgen, zich ervan te overtuigen dat Suriname op geen enkele wijze nadeel zal ondervinde­n door de ontmanteli­ng. De opruimwerk­zaamheden zal binnenkort door Suralco aan derden worden uitbesteed.

Stichting Milieu Watch Suriname doet een beroep op alle ngo’s en andere verantwoor­delijke organisati­es en individuen om alert te zijn tijdens dit proces van asbestverw­ijdering. “Laten we met zijn allen ervoor waken dat een milieuramp die verschille­nde generaties in diepe ellende zal storten, ons niet overkomt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname