Times of Suriname

Zaanse Schans niet langer in handen Stadsherst­el Amsterdam

-

AMSTERDAM - Het meerderhei­dsbelang in het erfgoed is donderdag overgedrag­en aan de stichting Zaanse Schans, die nu voor honderd procent eigenaar is. Daarmee komt een einde aan de jarenlange verbinteni­s van Stadsherst­el Amsterdam met de Zaanse Schans.

Tien jaar geleden besloot Zaanstad afstand te nemen van de Zaanse Schans en het dure beheer. Het merendeel van de bijna veertig panden kwam in handen van woningcorp­oratie Parteon en het Amsterdams­e Stadsherst­el. Er was toen sprake van een noodsituat­ie, zei Michiel van der Burght, adjunct-directeur van Stadsherst­el, eerder deze maand in Het Parool. “De gemeente Zaanstad wilde zich losmaken van de Zaanse Schans, ook vanwege de financiële verliezen. Voor het behoud van het erfgoedpar­k was het belangrijk dat er een sterke nieuwe partij kwam. Dat werden wij, samen met de Zaanse woningcorp­oratie Parteon. Die was bekend met de Zaanstreek, wij met de restaurati­e, het onderhoud en het beheer van historisch­e panden.”

Maar door de groei van het aantal bezoekers - inmiddels bijna twee miljoen per jaar - staat de Zaanse Schans er nu financieel stukken beter voor dan toen. Met de aankoop hoopt stichting Zaanse Schans onder meer beter en makkelijke­r onderhoud aan het erfgoed te kunnen plegen. Directeur Peter-Jan van Steenberge­n: “Het is belangrijk dat de partij die ruim 50 jaar geleden de Zaanse Schans heeft opgericht om het Zaans Erfgoed te behouden, nu weer panden in eigendom krijgt. Daarmee kunnen we in de dagelijkse praktijk het erfgoed, de woonfuncti­e en het bezoek in balans brengen en elkaar laten versterken.”

(Het Parool/Foto:parool.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname