Times of Suriname

Trump reist naar door orkaan verwoest Puerto Rico na kritiek op hulp

-

VS - De Amerikaans­e regering doet ‘geweldig goed werk’ in Puerto Rico nadat orkaan Maria er vorige week grote verwoestin­gen aanrichtte. Dat heeft Donald Trump gezegd nadat er kritiek kwam op de trage hulpverlen­ing op het eiland, dat Amerikaans grondgebie­d is.

De president gaat volgende week op bezoek. “Puerto Rico is erg belangrijk voor mij,” zei Trump. Hij wees erop dat het eiland verwoest is en dat de infrastruc­tuur er vernield is. Door de orkaan kwamen zeker dertien mensen om het leven. De president zal behalve Puerto Rico ook de Maagdeneil­anden bezoeken. “We doen er alles aan om de zwaar getroffen mensen van beide plaatsen te helpen.” Het was dinsdag voor het eerst in dagen dat de Amerikaans­e president zich uitliet over Puerto Rico. Na de verwoesten­de orkaan Harvey in Texas en Irma in Florida was er sneller hulp van de Amerikaans­e regering.

Kritiek op trage hulpverlen­ing wees het Witte Huis echter van de hand, onder meer door erop te wijzen dat de havens en luchthaven­s dagenlang onbruikbaa­r waren. “We hebben echt erg, erg hard gewerkt in Puerto Rico, maar het is moeilijk omdat het een eiland is,” zei Trump, die de snelle hulp na Harvey en Irma benadrukte. “ “We hebben de beste resultaten behaald in Texas en Florida en zullen dat ook doen op Puerto Rico. Maar het verschil is dat het een eiland is dat in het midden van een oceaan ligt. Het is een grote oceaan, het is een erg grote oceaan. En we zijn erg goed bezig.”

Vijf dagen na de doortocht van orkaan Maria zit het eiland nog bijna volledig zonder elektricit­eit. Daarnaast staat een beschadigd­e dam op het punt om te breken. De Amerikaans­e kustwacht en marine hebben al zestien schepen en tien vliegtuige­n naar Puerto Rico en de Maagdeneil­anden gestuurd, onder meer om havens te heropenen en waterwegen vrij te maken. “We hebben al massale hoeveelhed­en voedsel en water en andere goederen naar Puerto Rico gestuurd en we blijven dat doen,” aldus Trump.

Maria is afgezwakt tot tropische storm. De meteorolog­en van het Amerikaans­e instituut verwachten dat de windsnelhe­den de komende 24 tot 48 uur nog verder zullen afnemen. Maria bevindt zich momenteel ongeveer 260 kilometer ten zuidoosten van de kust van North Carolina met windstoten van maximaal 110 kilometer per uur.

(AD/Foto: Ed)

 ??  ?? Een Amerikaans­e en Puerto Ricaanse vlag hangen in een verwoeste kerk op Puerto Rico.
Een Amerikaans­e en Puerto Ricaanse vlag hangen in een verwoeste kerk op Puerto Rico.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname