Times of Suriname

Rusland ontkent schending mensenrech­ten op ingelijfde Krim

-

RUSLAND - Rusland is niet schuldig aan mensenrech­tenschendi­ngen op het geannexeer­de Oekraïense schiereila­nd de Krim, zei onderminis­ter van Buitenland­se Zaken Gennadi Gatilov gisteren. Volgens hem zijn de beschuldig­ingen op niets gebaseerd.

Een mensenrech­tenrapport van de Verenigde Naties stelde dinsdag dat Rusland mensen in het gebied dwingen de Russische nationalit­eit aan te nemen, willekeuri­ge arrestatie­s en martelinge­n uitvoeren en gevangenen naar elders in Rusland deporteren.

Rusland eigende zich de Krim in 2014 toe tijdens de crisis in Oekraïne waar Russischta­ligen in de verdrukkin­g kwamen. Het schiereila­nd is sinds eind achttiende eeuw overwegend Russisch geweest. Er ligt een van de oudste en belangrijk­ste Russische marinehave­ns, Sebastopol. In 1954 besloot de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsj­ov, de Krim bij Oekraïne te voegen. Na de ineenstort­ing van de SovjetUnie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne. Bijna zeventig procent van de bevolking van 2,2 miljoen mensen is Russisch.

De annexatie leidde tot grote verontwaar­diging in het Westen en diplomatie­ke spanningen met Rusland. De Verenigde Staten en de Europese Unie legden Rusland sancties op.

(NU.nl/Foto: The Guardian Nigeria)

 ??  ?? De onderminis­ter van Buitenland­se Zaken, Gennadi Gatilov.
De onderminis­ter van Buitenland­se Zaken, Gennadi Gatilov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname