Times of Suriname

Irak wil olievelden Kirkuk terugverov­eren na referendum Koerden

-

IRAK - De Iraakse regering heeft laten weten troepen in te willen zetten om de olievelden in de betwiste regio Kirkuk te veroveren op de Koerden. Dit volgt op het Koerdische onafhankel­ijkheidsre­ferendum. In het niet-bindende referendum stemden de Koerden maandag met een overweldig­ende meerderhei­d voor een onafhankel­ijk Koerdistan. Meer dan negentig procent van de Iraakse Koerden stemde voor onafhankel­ijkheid. De regio Kirkuk valt momenteel onder Koerdisch bestuur, maar ligt wel in Irak. De president van de IraaksKoer­dische regio Masoud Barzani hoopt dat het referendum juist een opening kan zijn voor een dialoog over onafhankel­ijkheid.

De Iraakse premier Haidar al-Abadi ziet hier echter niets in en heeft van de Iraakse regering toestemmin­g gekregen om troepen in te zetten om de regio Kirkuk te bezetten. “Het referendum en de uitslag moeten worden geannuleer­d, anders gaan wij geen dialoog aan,” aldus al-Abadi, die de Koerden heeft opgeroepen om hun eigen troepen terug te trekken. De Koerden namen de controle in de regio in 2014 over nadat de Iraakse soldaten op de vlucht sloegen voor de aanstormen­de IS-strijders. Kirkuk staat bekend om de olievelden. De Koerden zeggen deze te hebben beschermd tegen milities in de periode dat het Iraakse leger verdwenen was. De Iraakse regering wil de olievelden nu weer overnemen.

De Iraakse premier heeft daarnaast in de nasleep van het referendum aangegeven dat de Koerdische regering per direct de controle over de internatio­nale vliegvelde­n over moet dragen aan de Iraakse regering, anders worden de vliegvelde­n afgesloten voor internatio­nale vluchten. Meerdere luchtvaart­maatschapp­ijen hebben al bericht gekregen van de Iraakse luchtvaart­autoriteit dat vanaf vrijdag internatio­nale vluchten naar Erbil en Sulaimaniy­a niet meer zijn toegestaan. De Koerdische regering weigert dit en zegt dat het noodzakeli­jk is in de strijd tegen IS dat de Koerden de controle houden.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname