Times of Suriname

Wanneer zal de EU duurzame ontwikkeli­ng eens serieus nemen?

-

De vorige week vonden er in de hele wereld acties plaats om leiders eraan te herinneren dat ze hun beloftes omtrent duurzaamhe­id moeten nakomen.

Twee jaar na de start van de op VN-niveau overeengek­omen Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen (Sustainabl­e Developmen­t Goals of SDG’s) heeft de EU nog steeds geen duidelijk plan om deze te bereiken. Nochtans zou het ondubbelzi­nnig nastreven van de SDG’s leiden tot aanzienlij­ke verbeterin­gen in het leven van Europeanen en vele anderen over de hele wereld. De politieke leiders van de EU moeten een allesomvat­tend plan opstellen om de SDG’s te implemente­ren; van het milieu over handel en energie tot talrijke andere grote maatschapp­elijke vraagstukk­en.

“De EU en de EU-lidstaten hebben met 193 regeringen in de VN afgesproke­n om de armoede en de hongersnoo­d uit te roeien tegen 2030,” zegt Ingo Ritz, directeur van de Global Call to Action Against Poverty. “Dit zal alleen mogelijk zijn als de EU haar verplichti­ngen voor wereldwijd­e samenwerki­ng nakomt, haar landbouw- en handelsbel­eid duurzaam maakt voor mensen en de planeet en de overconsum­ptie van natuurlijk­e hulpbronne­n beëindigt.”

Buiten het gebouw van de Europese Commissie werd deze namiddag een enorme opblaasbar­e olifant opgelaten om president Jean Claude Juncker eraan herinneren dat hij duurzaamhe­id niet kan negeren. Gisteren waren er bijna 100 acties in Europa en bijna 1000 in heel de wereld om de verjaardag van de onderteken­ing van de SDG’s te herinneren, en om politieke leiders onder druk te zetten om meer te ondernemen.

(De wereld morgen/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname