Times of Suriname

Adhin presenteer­t het goede nieuws in jaarrede Economie is zich aan het herstellen

-

PARAMARIBO - Waarnemend president Ashwin Adhin zal vandaag de jaarrede in De Nationale Assemblee (DNA) presentere­n, waarbij een uiteenzett­ing voor het komende dienstjaar zal worden gegeven. Ook dient de waarnemend president het ontwerp Staatsbegr­otingen voor 2018 in.

Het begrotings­tekort voor 2018 is SRD 300 miljoen minder dan van 2017. Dit komt door een relatief verwachtba­re hoge stijging van de staatsinko­msten. Volgens de ontwerpbeg­roting zal de Staat in het komende jaar SRD 500 miljoen meer verdienen dat dit jaar. Ook de uitgaven nemen toe in het komende jaar, maar die zijn lager dan de geprojecte­erde inkomsten. Ten opzichte van 2017 zijn de uitgaven met SRD 200 miljoen toegenomen.

Voor 2018 wordt er een groei van 0,5 procent verwacht, wat betekent dat het einde van de recessie nabij is en de economisch­e machine langzaam weer op toeren komt. Er wordt voor 2018 een inflatie van 22 procent verwacht. Deze was tegen het einde van 2016 nog 52,4 procent. Dit jaar is de inflatie steeds gedaald van 48,7 procent in januari naar 16,2 procent in augustus. De wisselkoer­s voor de Amerikaans­e dollar lijkt gestabilis­eerd op SRD 7,5 terwijl de koers voor de Euro na wat opwaartse beweging dobbert rond SRD 8,7. President Desi Bouterse kan vanwege ‘persoonlij­ke redenen’ zich niet van zijn constituti­onele taken kwijten voor wat betreft de jaarrede. Hij heeft tijdelijk afstand gedaan van zijn bevoegdhed­en en het bestuur van het land in handen gelegd van vicepresid­ent Ashwin Adhin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname