Times of Suriname

Deelname minister Pengel aan COHSOD

-

PARAMARIBO Minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid heeft de Council for Human and Social Developmen­t(COHSOD) vergaderin­g op 23 en 24 september bijgewoond. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

Deze vergaderin­g is voornameli­jk bedoeld om gezamenlij­ke standpunte­n in te nemen die tijdens de PAHO Directing Council meeting worden gepresente­erd. De COHSOD is een orgaan van de CARICOM, dat de Raad van Ministers van de CARICOM ondersteun­t en voor Ontwikkeli­ng van Mens en Maatschapp­ij staat. Op 21 september zou een CARPHA (The Caribbean Public Health Agency) Executive Board meeting gehouden worden, maar deze meeting is vanwege de stormen die enkele van de lidlanden hebben getroffen ter elfder ure afgelast.

De nieuwe WHO Directeur-Generaal, Tedros Ghrebreyes­us, heeft de COHSOD tijdens een speciale bijeenkoms­t van prominente­n toegesprok­en. Hij gaf een korte uiteenzett­ing langs welke lijnen zijn beleid voor de komende vijf jaren zal lopen en benadrukte dat het Caribisch Gebied speciale aandacht zal krijgen. Minister Pengel maakte gebruik van de gelegenhei­d om hem uit te nodigen om Suriname te bezoeken. Dr.Tedros op zijn beurt zal de mogelijkhe­den bekijken om nog voor het eind van dit jaar een officieel bezoek aan ons land te brengen.

In de afgelopen COHSOD vergaderin­g zijn verschille­nde gezondheid­sproblemen besproken, waarmee vrijwel elk lidland te kampen heeft zoals de toename van NCD’s met name de stijgende lijn van nierdialys­epatiënten, de constante uitdaging van financieri­ng van de gezondheid­szorg en automatise­ringssyste­men binnen de gezondheid­szorg. De vergaderin­g heeft allereerst de nodige aandacht besteed aan de impact van de orkanen Irma en Maria, die de lidlanden Dominica en Antigua & Barbuda zwaar hebben getroffen. De lidlanden hebben verder afgesproke­n elkaar te zullen ondersteun­en met het treffen van belasting maatregele­n voor suikerhoud­ende dranken, alcohol en tabak. Dit ontmoedigi­ngsbeleid is een preventie strategie ter voorkoming van NCD’s. Suriname is incoming chair, wat betekent dat ons land vanaf oktober voor een jaar de COHSOD en de CARPHA Executive Board mag voorzitten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname