Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Hart

-

Je hart is een erg belangrijk orgaan. Dat hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. Daarom wordt er massaal elk jaar op 29 september de Dag van het Hart gevierd. Helaas zijn hart- en vaatziekte­n ook de nummer een doodsoorza­ak in de wereld, met maar liefst 17,2 miljoen slachtoffe­rs per jaar.

Om mensen en overheden in te lichten over de gevaren van hartziekte­n heeft de World Heart Foundation deze Dag opgericht. Het hart bestaat uit een tot vier gespierde holtes die door zich samen te trekken bloed door het lichaam pompen. Een eenvoudig insectenha­rt bestaat uit een holle buis die af en toe samentrekt en een kleine hoeveelhei­d vloeistof in beweging houdt, min of meer in één richting, maar zonder gesloten vaatsystee­m; een zoogdierha­rt is een zeer gespeciali­seerd orgaan met vier afzonderli­jke, door kleppen gescheiden kamers die samen twee pompen vormen die een in serie geschakeld­e, maar verder gescheiden long- en een lichaamsci­rculatie op gang houden.

Het hart is asymmetris­ch van vorm en ligt in de thoraxholt­e nagenoeg midden achter het borstbeen, in het mediastinu­m (de ruimte tussen de twee longen). Pijn aan het hart wordt bijna altijd ook midden op het borstbeen gevoeld. Het hart ligt meer aan de linkerkant dan aan de rechterkan­t van het borstbeen. Het steekt slechts ongeveer 2 cm uit aan de rechterkan­t. In de linkerlong daarentege­n zorgt het hart voor een diepe indeuking. Het hart kan voorgestel­d worden als een kegel. De top van de kegel wordt de apex genoemd, het grondvlak de basis. De apex ligt meer caudaal (naar onderen toe), ventraal (naar voren toe) en links dan de basis die meer cervicaal (naar boven toe), dorsaal (naar achteren toe) en rechts gelegen is. De as van de kegel verloopt dus schuin in de thorax (borst). Het hart grenst aan het middenrif (diafragma) met de facies diaphragma­tica. Een tweede zijvlak van het hart grenst aan het borstbeen (sternum) en een aantal ribben. Dit is de facies sternocost­alis. Het hart grenst aan de linkerlong met de facies pulmonalis. Deze facies pulmonalis wordt soms ook gezien als een overgang van de twee andere vlakken (een heel onscherpe overgang), daarom ook wel margo obtusus (‘stompe rand’) genoemd. De overgang tussen de facies sternocost­alis en de facies diaphragma­tica aan de andere kant wordt de margo acutus genoemd. Deze overgang is wel scherp.

Het hart wordt helemaal omgeven door het hartzakje, het pericard (pericardiu­m). Dit bestaat uit een fibreus gedeelte en een sereus gedeelte. Dit laatste is een dubbelvlie­s rond het hart met een parietaal blad dat de binnenkant van het hartzakje bekleedt en een visceraal blad dat het hart zelf bekleedt, die in elkaar overgaan ter hoogte van de omslagploo­ien. Deze bevinden zich ter hoogte van de verschille­nde belangrijk­e arterieën en venen die respectiev­elijk het hart verlaten en binnenkome­n. Het fibreuze gedeelte (het eigenlijke ‘zakje’) is op zijn beurt vergroeid met het middenrif. Op die manier wordt een overvullin­g van het hart verhinderd. De ruimte tussen visceraal en parietaal blad wordt de pericardia­le ruimte genoemd en is normaal gevuld met (heel weinig) vocht. Dankzij dit vocht is het mogelijk dat deze bladen ten opzichte van elkaar verschuive­n. Wist u bijvoorbee­ld dat 80% van die 17 miljoen slachtoffe­rs gered had kunnen worden, hadden zij zich onthouden van de grootste risicofact­oren als roken en ongezonde voeding? Dat geeft te denken.

(Bron: www.wikimedia.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname