Times of Suriname

Leider Krim-Tataren veroordeel­d tot twee jaar strafkamp door Russische rechtbank

-

RUSLAND - Een Russische rechtbank op de Krim heeft een van de leiders van de Krim-Tataren tot twee jaar strafkamp veroordeel­d wegens separatism­e. De 60-jarige Ilmi Oemerov was een felle tegenstand­er van de annexatie van de Krim door Rusland, drie jaar geleden.

Oemerovs advocaat, Mark Fejgin, zei dat de uitspraak neerkomt op een doodvonnis voor zijn cliënt, die aan Parkinson lijdt. Hij zei te hopen dat de westerse landen druk zullen uitoefenen op Rusland om de uitspraak te herzien. Oemerov kondigde aan dat hij tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in beroep zal gaan tegen het vonnis. Hij verzekerde dat hij ondanks de uitspraak zal vasthouden aan zijn overtuigin­g ‘dat de Krim Oekraïens grondgebie­d is dat door Rusland is bezet’. Volgens hem is de straf bedoeld om inwoners die het niet eens zijn met de annexatie van de Krim te intimidere­n. De Russische geheime dienst pakte Oemerov vorig jaar mei op nadat hij zich in een vraaggespr­ek met een inmiddels door Moskou gesloten televisies­tation voor de KrimTatare­n had uitgesprok­en tegen de Russische bezetting van het schiereila­nd. Na zijn arrestatie werd hij korte tijd in een psychiatri­sche kliniek opgesloten.

Oemerov was ondervoorz­itter van de Mejlis, het parlement van de Krim-Tataren dat ongeveer 15 procent van de bevolking van het schiereila­nd uitmaakt. Ook dat orgaan is inmiddels door de Russische autoriteit­en ontbonden wegens ‘extremisme’. De KrimTatare­n hebben daartegen protest aangeteken­d bij het Europese mensenrech­tenhof. De Krim-Tataren klagen dat zij het slachtoffe­r zijn van een gerichte campagne hen monddood te maken. Tal van leiders van de gemeenscha­p zijn gearrestee­rd.

Volgens een rapport van het VN-mensenrech­tenbureau is er ook sprake van verdwijnin­gen en martelinge­n. Ook komt het vaak voor dat arrestante­n worden overgebrac­ht naar Rusland, een praktijk die volgens de VN ‘illegaal’ is onder het volkenrech­t. Inwoners die geweigerd hebben de Russische nationalit­eit aan te nemen, zijn vrijwel rechteloos. Zij kunnen geen grond bezitten, mogen niet stemmen en kunnen geen baan bij de overheid hebben. (De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname